Jan Jambon liggende foto

Jan Jambon loopt een halve dag zomerstage bij Puts tuinbouwbedrijf

PUTTE – Vlaams minister-president Jan Jambon ging donderdagnamiddag op zomerstage bij het glastuinbouwbedrijf van Johan en Nancy Van Bulck – Hugo uit Putte. Net zoals een aantal andere politici deed hij dit op uitnodiging van Boerenbond.

“De zomerstage is een uitstekende kans om de land- en tuinbouw nog beter te leren kennen en biedt de minister-president de gelegenheid om zich volledig onder te dompelen in het reilen en zeilen van een landbouwbedrijf”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “Het is ook een gelegenheid om persoonlijk met de bedrijfsleiders te praten over diverse thema’s. Waarmee moet een landbouwer dagelijks bezig zijn? Wat zijn de uitdagingen en obstakels?”

De stage van Jan Jambon vond plaats op het glastuinbouwbedrijf van Johan en Nancy Van Bulck – Hugo. Ze zijn een van de grootste telers van vleestomaten in België. Ecologie en milieuvriendelijkheid vormen de rode draad doorheen hun bedrijfsfilosofie. Ze investeerden sterk in verduurzaming en ergonomie. Zo produceren ze bijvoorbeeld niet alleen tomaten, maar wordt er ook groene energie geproduceerd door een warmtekrachtkoppeling die zowel warmte als elektriciteit produceert uit één brandstof. Restwater gaat niet verloren. Het wordt eerst gezuiverd en dan hergebruikt.

Tijdens de Boerenbond zomerstage leerde de minister-president ook meer over biologisch telen. Op het tomatenbedrijf Van Bulck worden meer dan 2000 aardhommels en andere insecten ingeschakeld in heel het teeltproces. Ten slotte worden de tomaten geteeld op teeltgoten die in hoogte verstelbaar zijn, waardoor de gewas- en oogstwerkzaamheden op een ergonomische manier kunnen uitgevoerd worden.