Failliet

Faillissementen: stilte voor de storm?

MECHELEN – Graydon telde in de maanden juli en augustus 33 procent minder faillissementen dan vorig jaar. Volgens het studiebureau mogen we in het najaar echter een faillissementenstorm verwachten.

In de maanden juli en augustus 2020 gingen 918 bedrijven failliet in Belgiëeen daling van 33 procent in vergelijking met dezelfde maanden in 2019. Tijdens de eerste acht maanden van dit jaar zijn er 5.289 bedrijven failliet gegaan, een daling van 30,2 procent ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar. Als gevolg daarvan gingen dit jaar al potentieel 5.289 banen verloren, een afname van 30,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

In de regio Mechelen lijkt het aantal faillissementen echter helemaal in te gaan tegen deze dalende trend. Met maar liefst 45 faillissementen was er zelfs een grote stijging ten opzichte van vorig jaar. 30 van de 45 faillissementen zijn echter toe te schrijven aan bedrijven die tot modegroep FNG behoren. Het faillissement van Brantano en de andere onderdelen van de groep in augustus jongstleden (698 banen), is het tweede grootste faillissement van dit jaar als het gaat om het aantal betrokken banen.

In het Vlaamse Gewest (525 faillissementen) was er een daling met 19,7% in vergelijking met de zomermaanden van 2019 (654 faillissementen). In het Waalse Gewest (251 faillissementen) was dat 23,2% minder ten opzichte van de zomer van van 2019 (327 faillissementen). In het Brusselse Gewest (139 faillissementen) was er zelfs een daling met 63% in vergelijking met de zomermaanden van 2019 (139 faillissementen).

Volgens Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon, is de daling van het aantal faillissementen in deze ongekende tijd op het eerste gezicht vreemd. De faillissementscijfers stroken op dit moment echter niet met de reële economie volgens Graydon. “Veel bedrijven hebben het uitermate zwaar om het hoofd boven water te houden, het enige wat hen nog in leven houdt zijn de steunmaatregelen van overheidswege. We verwachten dan ook een faillissementsstorm in het najaar van 2020. Een bijsturing in de wetgeving op de faillissementen is ook noodzakelijk om deze storm beheersbaar te maken.”

Graydon vreest dat consultants bedrijfsleiders zullen aanzetten om zich failliet te laten verklaren op bekentenis, terwijl het vaak over bedrijven gaat die voor de corona crisis perfect gezond waren maar nu omvergeblazen zijn. De insolventiewet van 2018 laat een ongelukkig gefailleerde ondernemer toe vrij snel te herbeginnen. Doordat de faillissementen op bekentenis eerder een administratieve afhandeling kennen en die zonder bijsturing massaal zullen worden uitgesproken riskeren we sneeuwbaleffecten te zien binnen de logistieke ketens: een domino-effect waarbij andere bedrijven in de val worden meegesleurd.

“Willen we dit alles oplossen dan zullen rechtbanken de mogelijkheden moeten hebben om van bij de aanvraag richting te geven aan een dossier en dus eventueel van het faillissement weg te sturen. Anders houden we rekening met 50.000 faillissementen als gevolg van corona”, besluit Eric Van den Broele.