Subsidies

Sint-Katelijne-Waver ondersteunt door coronacrisis getroffen ondernemers met 60.000 euro

SINT-KATELIJNE-WAVER – Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver werkte een verdeelsleutel uit om lokale ondernemers te compenseren voor de geleden schade tijdens de coronacrisis. Het gemeentebestuur zal 60.000 euro verdelen onder ondernemers die tussen 15 maart en 15 september minstens 50 procent omzetverlies leden.

Eind juni keurde de gemeenteraad een coronafonds goed dat voor 100.000 euro aan steunmaatregelen bevat. Daarbij zat ook 60.000 euro voor lokale ondernemers die economische schaden lijden door de corona-pandemie.

Op basis van een bevraging bij lokale bedrijven en handelaars hebben de gemeentelijke diensten een verdeelsleutel uitgewerkt om de 60.000 euro te verdelen onder de getroffen ondernemers. Op maandag 7 september vraagt het bestuur de goedkeuring van dit plan aan de gemeenteraad.

Aanvankelijk werd voorzien om de 60.000 euro te verdelen via een vermindering van de bedrijfsbelasting. Dat plan wordt nu aangepast. Het gemeentebestuur zal een premie toekennen aan ondernemingen die door de coronacrisis tussen 15 maart en 15 september een omzetverlies van meer 50 procent kenden. Zij moeten hiervoor een aanvraag indienen voor 31 oktober.

Op basis van het aantal ondernemers dat intekent voor de premie, zal het gemeentebestuur vier basisbedragen vastleggen. Op basis van een aantal parameters heeft de ondernemer recht op het volledige basisbedrag, de helft ervan of één vierde. Wanneer de gemeenteraad deze verdeelsleutel goedkeurt, komt er op de gemeentelijke website een digitaal formulier om een aanvraag in te dienen.

Taxi-ondernemingen, marktkramers en kermisuitbaters kunnen rekenen op een compensatie via een aanpassing van het belastingreglement voor 2020. Die aanpassing wordt eveneens op 7 september voorgelegd aan de gemeenteraad.