Bakfietsintiatieven-Mechelen-high-23

De Out of Office van Charlotte Labie van SocialFeet: Magma, BMWi4, Stellenbosch en vegan

MECHELEN – De hele zomer lang geven ondernemers uit onze regio in ‘Out of Office’ een inkijk in hun dagelijks leven. Wat zijn hun favoriete restaurants? Waar gaan ze op vakantie? Welke auto zouden ze graag in hun garage hebben? Wat zijn hun favoriete platen? Waar hebben ze een bloedhekel aan?

Vandaag geven we het woord aan Charlotte Labie (28). Ze is nog maar sinds 1 mei van dit jaar aan de slag als zelfstandig onderneemster. Ze brengt met haar bedrijf, SocialFeet, gespecialiseerde voetverzorging aan huis. Dat doet ze heel consequent, op een duurzame manier, met de cargofiets. Socialfeet wil zoveel mogelijk mensen aan gezonde voeten helpen met een gepersonaliseerde behandeling, natuurlijke producten én een aangename babbel als toemaatje. Het woord “social” maakt niet toevallig deel uit van de bedrijfsnaam.
Ze toonde alvast veel lef door een zaak te beginnen tijdens de coronacrisis. Vandaag leer je starter Charlotte een beetje beter kennen en geeft ze ons een inkijk op haar dagelijks leven.

Voor een etentje in welk restaurant zou je een afspraak durven verzetten?
Magma! Al zal ik er steeds alles aan doen om beide te kunnen combineren. De afspraak een beetje vroeger inplannen bijvoorbeeld, zodat we nog tijdig de voetjes onder de tafel kunnen steken. Waarom Magma? Dat is voor mij écht genieten. Spontane bediening in een mooi en sober kader! De keuken? Eerlijke gerechten met een twist, ware smaakbommen in de mond. Andere leuke adresjes in Mechelen vind ik The Kind Coconut, The Chick, De Graspoort en, net buiten Mechelen, Spiga D’oro.

Waar ga je bewust iets kopen omdat het aanbod ‘Made in….’ is?
Mijn vriend en ik proberen zo milieubewust mogelijk te leven en we proberen dan ook zoveel mogelijk lokaal te kopen en te consumeren. Zo kopen we de lekkerste taarten bij Kato Gateaux op de Korenmarkt, een echte aanrader! Fruit koop ik meestal in één van de groenten- en fruitwinkels op de IJzerenleen. Bij Marieke van Studio Me kopen wij graag onze douchegels, heerlijke natuurlijke producten en van Belgische makelij. Verder zijn we een absolute fan van de Bioplanet, waar ze vaak ook heel wat lokale producten aanbieden, zoals honing van de Nectarist.

Als je niet naar het budget moet kijken, welke auto staat dan in je garage?
Ik heb sinds 3,5 jaar geen eigen auto meer, een bewuste keuze. Wij wonen in het centrum van Mechelen en dan is een auto meer een last dan een zegen. Ik doe dus al 3,5 jaar bijna alles met de fiets, en sinds kort oefen ik ook mijn beroep uit met de bakfiets, en dat is heerlijk.
Ondanks het feit dat ik zowat elke verplaatsing met de fiets doe, en hier enorm van geniet, kan ik ook echt genieten van een ritje in een snelle wagen. Een fiets geeft je vrijheid, maar een auto dat is vrijheid én snelheid (wanneer we nog eens van een zeldzaam stukje zonder files mogen genieten). Mijn keuze gaat dan zeker uit naar een full electric model. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de nog te lanceren BMW i4 of de nieuwe Polestar van Volvo. Juma en Vermant mogen mij daarmee steeds een proefrit aanbieden (lacht). Wanneer mijn situatie er op een dag om vraagt én het budget het toelaat sluit ik een elektrische wagen zeker niet uit.

Op welke leeftijd wil je het roer van je onderneming doorgeven?
Ik ben nog maar net begonnen als ondernemer, dus dit is nog helemaal niet aan de orde. Het volledig loslaten zal ik niet snel doen. Mijn business verder uitbouwen en dan bepaalde onderdelen van die business overlaten aan andere zelfstandigen onder dezelfde vlag is de weg die ik wil inslaan.

Aan welke huishoudelijke taak heb je een absolute bloedhekel?
Ik heb een absolute hekel aan strijken. Ik ben er ook niet zo een krak in. Gelukkig zijn er moeders met teveel vrije tijd die graag en handje toesteken waar ze kunnen.

Met welke ondernemer (M/V) zou je een Blind Date wel zien zitten?
Met Vicky Vanmarcke! Vicky is de jongste Mechelse schepen en heeft onder andere mobiliteit en dierenwelzijn onder haar bevoegdheid. Hét schoolvoorbeeld van een ondernemende politica als je het mij vraagt. Ik vind het geweldig om te zien wat ze al voor de mobiliteit in Mechelen gedaan heeft, en vooral ook hoe ze o.a. social media gebruikt om een breed draagvlak te creëren en de Mechelaar te enthousiasmeren voor haar vele duurzame initiatieven.

Op welke sportprestatie ben je stiekem jaloers?
Ik ben niet jaloers op één specifieke sportprestatie van iemand. Ik ben eerder jaloers op mensen die leven voor hun sport en daar werkelijk de discipline en het karakter voor hebben om alles op te geven en voor de volle 100% voor hun sport leven. Ik krijg rillingen als een Wout Van Aert de Strade Bianchi en Milaan San Remo op rij wint, of wanneer mijn vriend, Jakob Mignon zich klaarmaakt om te gaan Everesten, wanneer onze Belgen het goed doen op de Olympische of paralympische spelen of wanneer Eliud Kipchoge een marathon loopt in minder dan 2u en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelf heb ik wel aanleg voor sport, maar heb ik in tegenstelling tot de drive die ik voel als ondernemer nooit de discipline gehad om me écht voor een bepaalde sport te smijten. Soms heb ik daar wel spijt van, want ik denk dat ik een goeie 10-kamper was geweest (lacht).

Welk nummer staat op de eerste plaats in jouw top 100 allertijden?
Ik ben verre van een muziekkenner. Wel durf ik muziek te gebruiken tijdens die huishoudelijke taken die ik écht niet leuk vind, om ze wat te verzachten. Nummers waarbij ik dan weg droom zijn Nevermind van Dennis Lloyd, Eastside van Benny Blanco, Halsey & Khalid en Dance van Tones and I.

Over welk onderwerp zou je een boze lezersbrief naar een krant durven sturen?
Ik kan me soms wel ergeren aan de vele negativiteit, de vaak foute berichtgeving en het dramatiseren van bepaalde onderwerpen of gebeurtenissen…. Een gevolg van de strijd om ‘kliks’ vrees ik. Geef mij maar de waarheid én daarnaast een flinke schep positiviteit, zeker in deze periode.

Hoeveel % bedraagt de kans dat je ooit op een verkiezingslijst zult belanden?
Soms denk ik dat wel: ik moet in de politiek gaan zodat ik van de wereld een betere plek kan maken, maar dat is een beetje wishful thinking vrees ik. Politiek, of hoe er in ons land veelal aan politiek gedaan wordt, vind ik vaak triest. Kijk alleen al naar het afgelopen half jaar, naar het politieke spel dat zelfs in volle crisis verder gespeeld werd.
Ik wil liever mijn voldoening halen door met mijn eigen onderneming het verschil te maken. Let wel, ik vind dat onze lokale politici het best goed doen!

Waar mag je vakantiehuis staan als je wint met de Nationale Loterij?
Mijn vakantiehuis mag in Stellenbosh staan. Begin dit jaar hebben mijn vriend en ik genoten van een heerlijke reis naar Zuid-Afrika. Met Corona die kort daarna toesloeg blikken we hier nog dankbaarder op terug. We hebben die reis kunnen maken voordat heel de wereld getroffen werd. Een plekje dus waar we elk jaar in de winter naartoe kunnen reizen en waar vrienden en familie kunnen verblijven wanneer ze zin hebben. Zo kan iedereen er mee van genieten.

Met welk zelfgemaakt gerecht durf jij je inschrijven voor een kookwedstrijd?
Tijdens de lockdown hebben we heel veel geëxperimenteerd met nieuwe vegan gerechten en daar waren wel een aantal toppertjes bij die niet zouden misstaan op een menukaart van een brasserie of Bed & Breakfast vonden wij. Een kookwedstrijd is nog iets anders. Onze vegan glutenvrije wentelteefjes waren onze revelatie tijdens de lockdown! Wij houden van ontbijten, dus daar proberen we graag veel verschillende zaken uit.

Wie krijgt zeker een vermelding in je speech als je de Nobelprijs voor Economie wint?
Bart Somers

Van welke lokale ondernemer zou je graag het antwoord weten op bovenstaande vragen?
Anaïs Snijkers van The Kind Coconut. Ze heeft een hele geslaagde ontbijtbar in de Geitestraat in Mechelen waar je terecht kan voor heerlijke plantaardige gerechtjes (vegan en glutenvrij). Geloof me vrij, of je nu vegan eet of niet… alles op de kaart is echt superlekker en je merkt helemaal niet dat je je plantaardig eet.

Wie wens je wat toe?
Geluk, liefde en plezier aan alle ondernemers, mama’s en papa’s, grootouders, broers en zussen, jong en oud. Laat je omringen door mensen die je gelukkig maken, die je doen stralen en je energie geven, want dat is echt het belangrijkste in het leven. Het is die positieve mindset die we nodig hebben om dit vieze beestje te overleven.