Partnership Paradromics

Samenwerking Caeleste uit Mechelen en Amerikaans bedrijf resulteert in verbeterd neurologisch onderzoek

MECHELEN – De Mechelse ontwikkelaar van custom beeldsensoren, Caeleste, heeft samen met partner Paradromics, een spinoff van Stanford University, gezorgd voor een grote sprong voorwaarts in experimentele neuroscience.

Het Mechelse bedrijf Caeleste heeft haar kennis van het ontwerpen van unieke beeldsensoren ingezet om een versterker te ontwerpen die kleine spanningen in de cortex versterkt en toelaat om hersenactiviteit aan hoge snelheid uit te lezen.

Deze techniek is gebruikt in de applicatie van het Amerikaanse bedrijf Paradromics, dat oplossingen biedt aan nog onbeantwoorde vraagstukken in de gezondheidszorg. Vorige week maakte het bedrijf bekend dat het met deze nieuwe techniek een succesvolle meting van meer dan 31.000 hersenelektrodes kon maken. Deze opname bevestigt dat het voor onderzoekers nu mogelijk wordt om zeer nauwkeurige en betrouwbare observaties te verrichten op de hersenactiviteit.
Een eerste toepassing van deze techniek zal worden gebruikt in een medische applicatie om te communiceren met mensen met een ernstige verlamming.

“Dankzij de nauwe samenwerking van het Paradromics team met onze Caeleste ingenieurs zijn we erin geslaagd om deze belangrijke sprong voorwaarts te maken. Het is een goed voorbeeld van de complexe en schijnbaar onoplosbare vraagstukken waarbij onze kennis, ervaring en innovatieve kracht een doorslaggevend verschil maken voor de toepassing die onze klant voor ogen heeft”, zegt Geert De Peuter, CEO van Caeleste.

Caeleste is al sinds 2006 actief in het ontwerpen en produceren van op maat gemaakte CMOS beeldsensoren. De producten worden gemaakt voor applicaties in verschillende domeinen.

Omwille van de uitgebreide wereldwijde klantportfolio en belanghebbende exportcijfers staat het bedrijf momenteel ook op de lijst met genomineerden voor de ‘Leeuw van de Export’, een bekroning door de FIT (Flanders Investment & Trade) voor Vlaamse bedrijven actief op de buitenlandse markten.