December 2017 – 2

Bijzaak: Mondmasker? Nee, doe mij maar een enkelband !

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Met welk virus de Mechelse afdeling van Vlaams belang besmet is weet ik niet. Maar dat het een hallucinerende werking heeft, daar kunnen we niet naast kijken. Toen ik eergisteren hun persbericht in mijn mailbox kreeg geloofde ik eerst mijn ogen niet. ‘Besmette personen moeten kunnen verplicht worden om thuis te blijven zolang ze anderen in gevaar kunnen brengen. Dit controleren kan gebeuren door het verplicht dragen van een enkelband.’ Het stond er wel degelijk.

Vlaams Belang vindt dat zo’n enkelband de enige oplossing is om er voor te zorgen dat iemand die COVID-19 heeft, in quarantaine blijft. Een enkelband is trouwens – dixit het Vlaams Belang – minder ingrijpend dan een app op de smartphone want daar zijn burgers bang voor omdat die hun doen en laten controleert.

En alsof ze weten dat dit controversieel voorstel een storm zou uitlokken staat even verder te lezen. ‘Een enkelband kan alleen gezien worden door wie hem draagt en is dus niet stigmatiserend.’
De partij gaf in het persbericht ook nog mee dat ze de steun zou vragen van alle fracties in de gemeenteraad. ‘Wij rekenen dan ook op het gezond verstand van onze collega’s in de gemeenteraad’, besluiten ze het persbericht. Met die laatste zin geven ze dus de facto toe dat hun eigen gezond verstand zwaar is aangetast. Het siert hen weliswaar dat ze dan een oproep doen naar mensen met een gezonder verstand.

Oh, wat was ik graag een vlieg geweest tijdens de brainstormsessie waarop dit voorstel werd weerhouden. Als dit het meest politiek correcte was waar de partij mee naar buiten kon treden dan zou ik graag weten wat de andere voorstellen waren. Coronapatiënten opvangen op de binnenplaats van Kazerne Dossin? Een herkenbaar symbool op hun kleding naaien?  Of naast de moskeeën ook de theehuizen en vzw’s van migranten sluiten?
Oeps, even overgekeken … dat laatste stond al in hun voorstel…
Ik wens alle mensen van de Mechelse afdeling van Vlaams Belang alvast een spoedig herstel.