Yves auto

Starter van de week: Rijbegeleiding Yves

MECHELEN – Yves Bulinckx (37) uit Mechelen startte eind januari als rijbegeleider in zelfstandig bijberoep. Onder andere ouders die hun kind zelf willen leren rijden maar daar op een bepaald moment wat hulp bij nodig hebben, kunnen bij hem terecht.

“Ik leer mensen graag iets bij, en help ze dan ook graag als ze met iets vastzitten. De stap naar rij-instructeur was dan ook snel beslist. Na de opleiding en de stage, haalde ik begin dit jaar mijn diploma van rij-instructeur”, zegt Yves. Hij studeerde eerst autotechnologie, waarna hij een andere passie ontdekte: lesgeven. “Ik combineerde beide passies en gaf jaren les aan de autotechniekers die in de garage je auto herstellen. Tijdens dat traject ontdekte ik dat mijn tweede passie.”

Een rij-instructeur is niet hetzelfde als een rijschool. “Ik werk zelfstandig, los van een rijschool. Ik heb een eigen wagen met dubbele bediening. Je zou het kunnen vergelijken met een leraar die je kind komt bijscholing geven over wiskunde. Voor ouders die vastzitten als ze hun kind leren rijden is het soms makkelijker als ze eventjes de hulp krijgen van een buitenstaander”, weet Yves.

Yves werkt dan ook volledig op maat van de kandidaat-bestuurder. Voor de ene kan dat hulp zijn bij het leren parkeren, voor de andere kan dat een aftoetsing zijn voor ze hun examen gaan doen. Los van de rijlessen geeft Yves ook workshops. “Dat doe ik soms in opdracht van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde maar soms ook eigen projecten zoals een verkeersquiz of hulp bij bepaalde verkeerssituaties in eigen streek.” Yves doet het zelfs op de fiets. Zo heeft hij workshops voor senioren waarbij hij een toertje doet van ongeveer 2 uur langs complexe verkeerssituaties in de eigen buurt.

“Wie mijn ‘klanten’ zijn? Dat is zeer divers. Vaak gaat het om mensen die al naar een rijschool geweest zijn en daar niet tevreden over zijn. Bij mij hoef je niet ineens te reserveren voor 10 of meer lessen en bovendien is mijn prijs ook iets lager dan die van de meeste rijscholen. Wie bij mij lessen boekt is ook altijd zeker dat hij of zijn dezelfde instructeur heeft. Mijn aanpak is die van de juiste balans te zoeken tussen defensief en assertief rijden. Ik probeer me steeds in de plaats van de kandidaat-bestuurder te zetten, en besef dat een nieuwe vaardigheid ontwikkelen niet altijd makkelijk is.