AnsPhotography_2020_business_LindeMyncke_liggend

Hoe kan je verstaanbaar praten met een mondmasker?

MECHELEN – Linde Myncke van A+ Muze werkte een aanbod uit voor mensen die hun werk moeten doen met een mondmasker. Dat heeft namelijk nogal eens negatieve gevolgen voor de verstaanbaarheid en is belastend voor de stem. In een workshop van drie uur leren de deelnemers hoe ze hun stem beter kunnen gebruiken.

“Zodra duidelijk was dat mondmaskers voor velen verplicht werden, groeide mijn bezorgdheid over de mogelijke negatieve gevolgen van een verkeerd stemgebruik”, zegt Linde. “Die bezorgdheid werd bevestigd door de uiteenlopende ervaringen met het mondmasker die ik hoorde van meerdere mensen uit verschillende sectoren. En daarom kon ik niet anders dan een aanbod creëren zodat je ook met een mondmasker verstaanbaar bent zonder je stem te belasten.”

Er zijn nogal wat beroepen waarbij het dragen van een mondmasker verplicht is. Dan gaat het niet alleen over zorgpersoneel, maar bijvoorbeeld ook over kappers, slagers, horecapersoneel, leerkrachten, enz.

Tijdens de drie uur durende workshop die Linde geeft leer je een aantal technieken om je stem beter te gebruiken. De techniek van de ademsteun, in combinatie met de juiste ademhaling, vergroot je volume zonder dat je je stem forceert of je keel dichtknijpt en je draagkracht. Ook de articulatie wordt onder de loep genomen. De techniek van de projectie tenslotte hangt af van de persoonlijke situatie. Een advocaat die in de rechtbank pleit zal meer baat hebben bij deze techniek dan een kassamedewerker.

“Ik werk volledig op maat en geënt op de beginsituatie. Daarom vraag ik de deelnemers om vóór de eerste sessie een vragenlijst in te vullen zodat ik  jouw specifieke situatie beter kan begrijpen en we meteen aan de slag kunnen.”

www.hoespaarikmijnstem.be