Podium

Mechelse culturele spelers kunnen op steun rekenen

MECHELEN – Mensen die werkzaam in de kunst- en cultuursector zien door de coronacrisis zwarte sneeuw. Daarom neemt het stadsbestuur van Mechelen een aantal maatregelen om de sector te ondersteunen.

“Om onze kunst- en cultuurpartners te beschermen nemen we een aantal steunmaatregelen. In het toekennen aan steun diversifiëren we naar de noden en zijn we complementair aan de hulp die er komt vanuit Vlaanderen”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

Oprichting Mechels Solidariteitsfonds voor cultuur
“We voorzien 114.000 euro voor de oprichting van een Mechels Solidariteitsfonds voor cultuur”, vertelt cultuurschepen Björn Siffer. “Professionele kunstenorganisaties en kunstenaars kunnen een steunaanvraag indienen”, zegt Björn Siffer.

De stad vindt het wel belangrijk om enig reliëf aan te brengen in het Solidariteitsfonds. Het is de bedoeling om vooral die organisaties en individuele kunstenaars te ondersteunen die het door de coronacrisis moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. Er komt een adviesraad die het college zal adviseren en erover zal waken dat de pot van dit Solidariteitsfonds zo rechtvaardig mogelijk verdeeld wordt. Criteria zijn onder meer de werkelijke financiële nood (open boekhouding) of het al dan niet reeds ontvangen van Vlaamse steun. Ook kwetsbare profielen zoals dagcontracters of kunstenaars aangesloten bij sociale bureaus voor kunstenaars komen eerder in aanmerking.

Overbruggingskredieten en versnelde uitbetaling subsidies
“Ook als het publiek niet komt opdagen, blijven voor vele organisaties een hoop vaste kosten doorlopen. Dat wordt snel een strop rond de nek van vele organisaties die net geïnvesteerd hadden in een productie. Aan precaire stedelijke kunstenpartners gaat onze stad renteloze overbruggingskredieten toestaan. Op die manier geven we zuurstof aan partners in ademnood”, zegt Björn Siffer.

Ook niet-professionele cultuurspelers krijgen aandacht. Voor hen worden onder meer de subsidies opgetrokken.