MECHELEN – Het Mechels stadsbestuur werkt een lokaal actieplan uit om de lokale economie, kwetsbare groepen en het sociaal-cultureel middenveld te ondersteunen met de heropbouw na de coronamaatregelen. Het stadsbestuur kreeg daarvoor ook input van Mechelaars en van de oppositie.
Al van bij de start van de crisis heeft de stad zich als wendbare organisatie op een korte tijd helemaal gereorganiseerd, samen met honderden vrijwilligers en partnerorganisaties. Nu komt men met een relanceplan om op lange termijn de impact van de crisis op te vangen.
Het gaat om een ambitieus postcorona actieplan waar in totaal 15 miljoen euro wordt voor vrijgemaakt bovenop het voorziene meerjarenplan. Het gaat daarbij zowel over minderinkomsten (als gevolg van bv. het kwijtschelden van belastingen, wegvallen van ticketverkoop, een verlaging van de inkomsten uit de aanvullende personenbelasting, enz.) als om meeruitgaven voor het actieplan.
“We verzoenen daarmee de absolute noodzaak van een ambitieuze reeks steunmaatregelen met onze inspanningen om de stadsschuld verder te reduceren tegen het einde van deze bestuursperiode. De impact van de crisis moet nu aangepakt worden, of we worden met een veel grotere schuld geconfronteerd binnen enkele jaren zowel op menselijk als op economisch vlak”, klinkt het bij het stadsbestuur.
Herstelplan voor het economisch en toeristisch weefsel
Het bestuur neemt de verantwoordelijkheid om het economisch weefsel, het diverse aanbod aan handel, horeca en toeristische spelers mee te beschermen. De positieve dynamiek die de stad opbouwde de afgelopen jaren, mag niet verloren gaan.
“We versnellen de digitalisering van de Mechelenbon zodat we deze als een gericht instrument kunnen inzetten om de handel- en horeca te stimuleren én de koopkracht van de Mechelaar te versterken. Elk Mechels gezin mag een Mechelenbon van 20 euro verwachten. Deze kan gebruikt worden voor aankopen vanaf 40 euro. Zo realiseren we een multiplicatoreffect, een win-win.”
Er wordt extra budget vrijgemaakt voor een communicatiecampagne en crossmediale ondersteuning om de handel- en horeca actief te promoten. “We hebben daarbij ook aandacht voor lokale producten en korte keten. Via een relanceplan van Visit Mechelen en prikkelpakketten zetten we Mechelen in de markt voor vakanties kort bij huis en geven we tegelijk een boost aan handel, horeca en toeristische attracties. De stad koopt ook 1000 hotelkamers voor één dag op bij Mechelse hotels volgens het principe 2+1: als je twee nachten boekt, geeft de stad er automatisch een derde nacht bij. Tot en met augustus vloeit de hoteltaks rechtstreeks terug naar de hotels.”
Extra zorg voor de meest kwetsbare Mechelaars
De coronacrisis treft kwetsbare Mechelaars dubbel zo hard. Daarom dat er bijkomende middelen vrijgemaakt worden om vanuit een massief sociaal postcoronafonds de meest kwetsbare gezinnen financieel te ondersteunen in 2020 en 2021.
“De coronacrisis legt ook een acute digitale kloof bloot, waarbij net gezinnen in armoede verstoken zijn van internet en computers. In samenwerking met Deelbaar Mechelen en Telenet hielpen we al 350 gezinnen. We maken budget vrij om ook in de toekomst tweedehands pc’s ter beschikking te stellen van deze doelgroep.”
Duurzame mobiliteit en een toekomstbestendige stad
Er kopt een versnelde invoering van nieuwe fietsstraten extra muros in proefopstelling. “We trekken volop de kaart van de fietskoeriers voor last mile delivery. Ook de uitbreiding van de autoluwe zone gaat onverminderd verder. We geven de stad zo letterlijk terug aan de Mechelaar. We willen volop investeren in Mechelen als toekomstbestendige stad, met klimaatneutrale wijken, gezonde lucht, meer groen en robuuste natuur in en rondom onze stad toegankelijk voor alle Mechelaars.”
Zuurstof voor het sociaal-cultureel weefsel en verenigingsleven
Voor de kunstenpartners die nood hebben aan cashflow worden de subsidies 2020 en 2021 versneld uitgekeerd. “We voorzien in een solidariteitsfonds voor de professionele kunstenpartners. Daarnaast worden bijkomende middelen voorzien voor onze koren en amateurtoneelverenigingen, jeugd- en sportverenigingen.”
Teamwork en input burgerpanel
Het actieplan moet aangevuld en verfijnd worden met inbreng van de oppositie. Daarom werd het plan dinsdagavond voorgelegd aan meerderheid en oppositie in een verenigde raadscommissie. “Wij willen ook de creativiteit en expertise van vele Mechelaars niet onontgonnen laten. Daarom vroegen we ook reeds input van ons nieuw burgerpanel en alle geëngageerde Mechelaars.”