December 2017 – 2

Bijzaak: Relativiteitstheorie

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Als er een ding is wat we de afgelopen maanden geleerd hebben, dan is het wel dat alles relatief is. We hebben bijvoorbeeld allemaal ondervonden dat je makkelijk kan vergaderen zonder allemaal in een zelfde kamer te zitten. Ook via videoconferentie lukt het sommige mensen zelfs om veel te praten zonder iets te zeggen.
We hebben aan den lijve kunnen vaststellen dat het lukt om te overleven zonder een wekelijkse portie junkfood. En dat de verplichte lockdown eigenlijk een zegen is voor onze portemonnee. Sommigen onder ons hebben de voorbije periode eindelijk ontdekt hoe hun fornuis of hun oven werkt en dat niet alleen de supermarkt, maar ook de boer van een paar straten verder, patatten en wortelen verkoopt.
We hebben geleerd dat we ook naar muziek kunnen luisteren zonder, met zere voeten, in een naar verschaald bier ruikend weiland te gaan staan.
Wie het nog niet wist voor de coronacrisis, weet nu dat je zowat alles op internet kan kopen. En dat je daarvoor niet door overvolle winkelstraten hoeft te tsjokken.
We stellen vast dat onze kinderen de harde schoolbanken perfect kunnen inruilen voor de zachtheid van de fauteuil. En dat je als thuiswerkende ouder niet alleen van je collega’s horendol wordt, maar dat ook je eigen kinderen je tot op de rand van een zenuwinzinking kunnen brengen.
We weten nu ook dat al dat communautair gekibbel en de alarmkreten om onze planeet te redden, ook maar gewoon journaalvulling waren. Waarom wordt daar anders nu met geen woord meer over gerept? Akkoord, in het geval van het redden van de planeet, zou dat ook kunnen omdat we met z’n allen plots veel minder vuiligheid uitstoten…
Maar… wat we ook geleerd hebben de afgelopen maanden is hoe hard we onze collega’s missen, inclusief de veel pratende maar nietszeggende exemplaren. We hebben geleerd hoe zeer we de gezelligheid van een café of een restaurant missen. En hoeveel mooier muziek klinkt als je ze voelt en ze kan delen met duizenden anderen. Maar we hebben ook onthouden dat we de plastic verpakking rond de patatten en de wortelen eigenlijk helemaal niét missen. We hebben geleerd dat online shoppen handig, maar vooral saai is. En wat onze thuisstuderende kinderen betreft… O.M.G., geen kwaad woord meer over de leerkrachten.
We hebben ook geleerd dat al dat communautair gekissebis en politiek gepingpong ook in de toekomst best zijn huidige status behoudt; die van achterhoedegevecht.