20200506_Fotografie_HILDERSONFoto_DSF7064

Initiatief van Mechelse fotograaf wekt interesse in heel Vlaanderen

MECHELEN – Een vervelend gevolg van de coronacrisis is dat je mensen vaak niet meer herkent achter hun mondmaskers en beschermkledij. De Mechelse fotograaf Luc Hilderson (61) had daarom het idee om een foto te maken zonder mondmasker. Die foto komt dan op een button die men op de zijn kledij kan spelden en waardoor mensen zien wie er achter het mondmasker zit.

“Enkele weken terug maakte ik zo een eerste reeks foto’s in Woonzorgcentrum Ambroos in Hofstade. Het was een schot in de roos en ik kreeg van verschillende kanten de vraag om hetzelfde te doen”, vertelt Luc Hilderson. “Het idee om mensen ‘zichtbaar’ te maken kan op veel bijval rekenen. Bovendien gaat het snel, is het goedkoop en duurzaam.”

Mobiele studio
Luc gaat de foto’s op locatie nemen, met een mobiele studio, maar wel op veilige afstand. Hij gebruikt een telelens zodat hij niet te dicht bij de mensen hoeft te komen. Zodra de foto’s genomen zijn, kunnen ze ofwel ter plaatse afgedrukt worden en op een button geperst worden, ofwel worden ze in een bestand doorgestuurd naar Budget Button in Boom. Dat bedrijfje maakt dan de buttons en stuurt ze door naar de opdrachtgever.

Concept ter beschikking van andere fotografen
Luc Hilderson kreeg de afgelopen dagen vragen uit alle uithoeken van Vlaanderen. “Zwijndrecht, Pepingen, Genk, Vilvoorde, Antwerpen, … Het is onmogelijk om overal zelf naar toe te gaan. Daarom stel ik dit concept graag ter beschikking van andere beroepsfotografen. Vooral zorginstellingen en ziekenhuizen zijn geïnteresseerd. Wanneer een zorgverlener helemaal ingepakt is in beschermkledij en een mondmasker draagt, ik hij of zij vaak zelfs voor de collega’s niet meer herkenbaar. In plaats van met een stift de naam op de kledij te schrijven is zo’n button veel sympathieker. De buttons zijn bovendien voorzien van magneetjes zodat er geen gaten in de beschermkledij komen.”
Ook voor bedrijven of handelaars waar de medewerkers een mondmasker dragen is dit concept mogelijk. Luc Hilderson werkt voor dit project samen met zijn zoon Roeland, die net als hij professioneel fotograaf is.