December 2017 – 2

Bijzaak: Ik wens u veel uitroeptekens !

Op vrijdag – en nu voor een keer op donderdag – sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Morgen is het 1 mei, de Dag van de Arbeid. Het klinkt een beetje cynisch in een tijd waar zoveel mensen noodgedwongen thuis zitten. Sommigen zijn zelfs technisch werkloos en leven dus zonder enige vorm van arbeid.

Maar tegelijkertijd voelt het verlengde weekend van de eerste mei ook aan als een keerpunt. Want na het weekend mogen bedrijven, mits het respecteren van een aantal maatregelen, eindelijk weer aan de slag. Als jij bij die gelukkigen bent die maandag weer mogen gaan werken dan kom je wellicht in een nieuwe wereld terecht.

Een wereld waar een stevige handdruk of een vluchtige kus op de wang beschouwd zullen worden als een moordwapen. Een wereld waarin een informeel overleg of een leuke roddel bij de koffiemachine niet meer zullen bestaan. Eerst en vooral omdat die koffiemachine wellicht niet meer mag gebruikt worden omdat zoiets besmettingsgevaar oplevert. En roddelen, dat behoort op een fluistertoon te gebeuren en ook dat is niet echt realistisch op anderhalve meter afstand.

Ik vraag mij af of de pendelaars onder ons zomaar opnieuw de trein naar Brussel zullen nemen? Of gaan ze met de wagen? En staan ze met die wagen dan terug – zoals dat twee maanden geleden het geval was – terug in de file? Of blijven ze gewoon thuiswerken met een meute jengelende kinderen om zich heen?

Ik ben benieuwd hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan in die grote kantoorgebouwen in onze hoofdstad. Moet je iedere keer als je een klink hebt vastgenomen je handen gaan wassen? En hoe doe je dan dat als je na het handen wassen terug de deur van de toiletten moet opendoen? Kan je nog wel op een normale manier omgaan met je collega’s of ga je hen stuk voor stuk beschouwen als coronamol?

Dit is een artikel met veel vraagtekens. Het gekende leesteken was de voorbije weken populairder dan ooit. De vraag is of we vanaf volgende week een antwoord zullen krijgen op al die vragen? Wij, van Made in Mechelen, wensen alle heropstartende ondernemers alvast veel succes en een toekomst met veel uitroeptekens !