Cargofietsen

14 Mechelse ondernemers krijgen subsidie voor cargofiets

MECHELEN – Tot 1 maart konden Mechelse ondernemers een aanvraag voor subsidie indienen bij de aankoop van een cargo- of bakfiets. Alle 14 projecten werden vorige week goedgekeurd voor een totaalbudget van 23.878,5 euro. 

“Als stad willen we actief meewerken aan een duurzame distributie en het gebruik van de cargofiets in een stedelijke omgeving promoten. Voor de overstap naar een cargofiets geeft de stad een duwtje in de rug”,
vertelt mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke.

Om aan de grote vraag naar subsidies tegemoet te komen maakt Stad Mechelen extra budget vrij. Alle kandidaten dragen bij aan een verduurzaming van stadsdistributie door de leveringen te doen per fiets in plaats van met de auto.

“We kunnen als stad hier een actieve rol in spelen en hen zo bewuster maken op het vlak van fietsinitiatieven.  De cargofietsen zijn stadsvriendelijk en bieden veel voordelen voor de handelaars. Het leveren van goederen via de cargofiets is een slimme oplossing voor binnenstedelijk transport”, klinkt het bij schepen van economie Greet Geypen.

De aanvragen werden beoordeeld op verschillende facetten. Een van de voorwaarden is dat de activiteit plaatsvindt in Mechelen en gericht is op haar inwoners.  Projecten werden voor maximaal 50% van de kosten gesubsidieerd.  Momenteel zijn er in totaal zo’n 34 ondernemers die een subsidie voor de aankoop van cargofietsen aangevraagd hebben, 20 tijdens de voorbije jaren en 14 nieuwe ondernemers dit jaar.

Foto: schepen Geypen – Truus van De Broodbroeders – schepen Vanmarcke