December 2017 – 2

Bijzaak : Duurzaam #Pintelhieren

Op vrijdag sluiten we de week van ‘Made in Mechelen’ af met een eigenzinnige terugblik op de voorbije dagen of een vooruitblik op de komende week. Hoofdzaak of bijzaak, het maakt niet uit.

Ooit al gehoord van de ‘Sustainable Development Goals’ of SDG’s van de Verenigde Naties? In 2015 publiceerde de VN 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor 2030. U zal het niet erg vinden dat ik ze niet allemaal ga opnoemen, maar het gaat onder andere over ‘betaalbare en duurzame energie’, ‘duurzame steden en gemeenschappen’, ‘kwaliteitsonderwijs’ en ‘verantwoorde consumptie en productie’.

Toen ik de 17 SDG’s enkele jaren terug voor het eerst las was ik eerlijk gezegd nogal sceptisch. Ik had mijn twijfels over het feit of het überhaupt mogelijk zou zijn om ze tegen 2030 te realiseren. Tegelijkertijd ging ik echter ook op zoek naar voorbeelden van bedrijven die mooie initiatieven nemen op het vlak van duurzaam ondernemen. Een aantal daarvan nam ik op in mijn lessen ‘Duurzaam ondernemen – Green Logistics’ die ik geef aan de Thomas More hogeschool. Ik hoop stilletjes dat de studenten er zich door laten inspireren als ze straks zelf aan het werk gaan.

Tot voor kort leefde ik in de veronderstelling dat ik op dat vlak wellicht iets te naïef was. Maar toen kwam de coronacrisis…
Zonder het goed te beseffen lijkt duurzaamheid plots de norm geworden. Er zijn veel minder wagens op de baan omdat een groot deel van de mensen van thuis uit werkt. We maken geen verre reizen meer met het vliegtuig maar blijven (noodgedwongen) in ons kot. We kopen met z’n allen bewust lokale producten. Bedrijven zijn solidair met de zorgsector en produceren plexischermen, mondmaskers en ontsmettingsgel. En ga zo maar door.

Toegegeven, dat is ongetwijfeld het enige positieve aan deze economische nachtmerrie. Maar stilletjes groeit bij mij de hoop dat we een aantal van die gewoonten blijven aanhouden na de coronacrisis. Als dat zo is, dan hef ik daar graag het glas op. Voorlopig blijft dat verplicht bij ‘sofa sipping’ maar na de crisis ga ik zeker eens wat meer #pintelhieren.