Gevel

Belgische escaperooms maken samen online ontsnappingsspel

MECHELEN – In 2019 won De Gouden Kooi uit Mechelen een internationale award voor beste escape room. Jan Gheyle van De Gouden Kooi is ook voorzitter van de Belgische federatie van escaperooms. Uiteraard zijn alle escape rooms in België gesloten door de coronacrisis. Maar samen met een vijftiental collega’s sloegen ze de handen in elkaar geslagen en maakten ze een gratis online spel.

“Nu fysiek puzzelen in onze escaperooms voorlopig niet meer mogelijk is, brengen we die puzzels – al is het in een iets andere vorm – tot bij de speler thuis”, zegt Jan Gheyle. “Op dit moment nemen een vijftiental escaperooms deel aan het spel. Daar komen er dagelijks bij. Genoeg expertise dus voor leuke, interessante en uitdagende puzzels”, aldus Gheyle. “Het initiatief kwam van een van onze leden. Als federatie vonden we dit natuurlijk schitterend en riepen we andere leden op om allemaal mee te werken.”

The Big Pursuit
Met The Big Pursuit, zoals het ontsnappingsspel heet, wordt de speler uitgedaagd op onderzoek te gaan naar een criminele bende die tijdens deze lockdown-periode haar focus van de ‘echte’ wereld naar het Internet heeft verlegd. Zo worden elke dag nieuwe aanwijzingen en puzzels ter beschikking gesteld, verspreid over de websites van verschillende bestaande escape rooms.

“Tot nu toe hebben we puzzels voorzien tot het einde van de paasvakantie. Wie de meeste puzzels in de snelste tijd kan oplossen, krijgt bovendien een cadeaubon die geldig is bij alle deelnemende escape rooms”, vertelt Gheyle.

Deelnemen kan via www.bigpursuit.be, waar zich ondertussen al meer dan 2000 spelers geregistreerd hebben om kans te maken op de prijs.

In het spel is er de mogelijkheid een befeb voucher te kopen (niet verplicht). Daarmee steun je befeb (en dus alle leden) en kan je terecht na de lockdown bij alle leden om een real life escape room te spelen.