WILLEBROEK – De gemeente Willebroek besliste om 1.000.000 euro uit te trekken om de economische en sociale activiteiten in de kanaalgemeente te ondersteunen tijdens en na de coronacrisis.
Schepen van Financiën, Luc Spiessens (N-VA), zegt deze fondsen echter niet overhaast toe te willen kennen. “Het lijkt ons niet wijs om nu in allerijl met cijfers beginnen te goochelen en met een gedetailleerd voorstel te komen hoe we de periode na de coronacrisis gaan aanpakken. We voorzien een aanzienlijk bedrag van één miljoen euro dat we op een weloverwogen manier willen besteden zodat alle investeringen op de juiste plek terecht komen en het juiste doel dienen.”
Dringende maatregelen
“Noodzakelijke en dringende maatregelen werden meteen genomen. Alle huurders van de gemeentelijke gebouwen werden vrijgesteld van huur voor de duur van de crisis. Het betalend parkeren wordt opgeschort tot eind juni. Voor het jaar 2020 voeren we een vermindering van de algemene bedrijfsbelasting door. Voor zowat 1600 handelaars komt er zelfs een totale vrijstelling. Ook de marktkramers hoeven geen standgeld te betalen zolang de coronacrisis aanhoudt. Voor de lokale handelaars startten we meteen een werkgroep en ondersteunden we de lancering van de #samentegencorona-cadeaubon.”
Participatie
Om deze eerste maatregelen aan te vullen heeft men al enkele voorstellen uitgewerkt. Die worden voorgelegd aan de inwoners, handelaars, verenigingen en adviesraden in Willebroek. Burgemeester Eddy Bevers zegt dat hij in overleg met alle belanghebbenden wil uitzoeken welke maatregelen nodig en nuttig zijn om zo snel mogelijk uit het dal te klauteren en de heropstart in de post-corona periode te faciliteren. “Voorlopig mikken we op twaalf concrete maatregelen, of de XII werken van Willebroek, maar dat kunnen er gerust meer worden als er tijdens het participatietraject nog andere interessante voorstellen opduiken.”
Economisch en sociaal weefsel herstellen
“Uiteraard zal een deel van dit investeringspakket van 1.000.000 euro terechtkomen bij onze lokale ondernemers, handelaars en horeca”, aldus schepen van Lokale Economie Ilse Lenvain. “Maar de investeringen gaan breder. Ook het sociale weefsel moet hersteld worden.”
Met dit participatietraject hoopt de gemeente om de voorziene fondsen op een gedragen en weloverwogen manier opnieuw in de Willebroekse gemeenschap te pompen.