Foto brouwers

Goud voor Mechelse Vertigo Gin in de USA

MECHELEN –  In de drie jaar dat Mechelaar Wim Mangelschots gin maakt, won hij al twee keer een eerste prijs. Nu was het de nieuwe Vertigo Gin die op een wedstrijd in de Verenigde Staten het goud weg kaapte.

“Het belangrijkste is om een goede balans te vinden tussen de botanicals in de gin”, zegt Mangelschots. Drie jaar geleden begon hij in bijberoep met het maken van gin. Wat begon als een klein project, groeide al snel uit tot een passie.

De gin van Wim Mangelschots won onder andere een gouden medaille op de prestigieuze World Spirits Competition in San Francisco. Nu sleepte ook de gloednieuwe Vertigo Gin de eerste prijs in de wacht. “Deze gin ben ik beginnen maken met collega Rocky Woestenborghs. Tijdens een zakenreis naar India kwam onze gemeenschappelijke interesse voor gin ter sprake en zijn de eerste plannen voor Vertigo Gin gesmeed”, vertel Mangelschots aan de Gazet van Antwerpen.

Het resultaat is een gin waarbij alle dertien botanicals in één keer mee gedestilleerd worden”, legt Mangelschots uit. “Die botanicals zijn heel erg georiënteerd op citrussmaken. Dat proef je ook duidelijk. Daarnaast hebben we er ook kruidige toetsen aan toegevoegd, zoals pepers die afkomstig zijn uit de jungle in Sumatra of Ethiopië. Al die verschillende botanicals met hun eigen smaken zorgen ook voor verschillende smaakgolven. Die vielen in de smaak gevallen bij de jury van de World Spirits Competition.”

Mangelschots en Woestenborghs doen alles in hun eigen destilleerderij Sybarite Distillery. Ze werken met een ketel van 120 liter. Het is dan ook de bedoeling dat de gin exclusief blijft en in kleine volumes wordt verkocht. Ze richten zich op sterrenrestaurants en speciaalzaken.”