Faillissementen

Meeste faillissementen in horeca, bouw en dienstverlening

MECHELEN – 950 bedrijven en zelfstandigen gingen de afgelopen maand failliet in ons land. Dat is een daling met 5,28% ten opzichte van februari 2019, maar nog steeds het op twee na hoogste aantal faillissementen ooit in februari. De cijfers komen uit een studie van Graydon.

Net zoals Vlaanderen (466 faillissementen in februari of -9,69%) volgt ook de Antwerpse regio die dalende trend. Dat blijkt uit de studie faillissementen van Graydon Belgium. Over de eerste twee maanden van dit jaar tellen we zo 1.977 vonnissen. Een stijging ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar met + 2,59%. Die stijging situeert zich vooral binnen het Waalse Gewest.

Dalende trend in arrondissement Mechelen
In de provincie Antwerpen werd in februari het faillissement uitgesproken over 172 bedrijven en zelfstandigen (-7,53%). Het arrondissement Mechelen volgt die dalende trend ten opzichte van 2019 niet helemaal. Er vielen 20 faillissementen te noteren, dat is er een meer dan in 2019.

Als we de twee eerste maanden van het jaar samen nemen zijn de cijfers voor het arrondissement Mechelen niet positiever. In januari en februari 2020 werden 36 bedrijven failliet verklaard. Vorig jaar waren er dat 31 in diezelfde periode. Dat is een stijging met 16,13%. Dat is bovendien slechter dan het gemiddelde van de provincie Antwerpen. Met 351 faillissementsuitspraken gedurende de eerste twee maanden van 2020, gaat het daar om een stijging met +10,03%.

Steeds meer oudere bedrijven over kop
Opmerkelijk is dat er naar verhouding steeds meer oudere bedrijven over de kop gaan. Op Federaal niveau heeft nu 10,94% van alle faillissementsuitspraken betrekking op een bedrijf dat minstens een kwarteeuw oud is. Binnen het Vlaamse Gewest is dat zelfs 12,77%: een bijna-verdrievoudiging binnen het decennium.

In de provincie Antwerpen vielen de meeste faillissementen te betreuren in de horeca, de bouw en de dienstverlening aan bedrijven.