OKRA_Mechelen_Centrumimpuls

Nederlandse landschapsarchitecten maken ontwerp voor herinrichting deel van de binnenstad

MECHELEN – OKRA landschapsarchitecten uit Utrecht en Atelier Ruimtelijk Advies zijn door de stad Mechelen aangesteld als ontwerper voor de herinrichting van een belangrijk deel van de historische binnenstad.

Momenteel werkt OKRA met Atelier Ruimtelijk Advies aan een ontwerp voor de herinrichting van de Onze-Lieve-Vrouwestraat en de Adegemstraat. De Onze-Lieve-Vrouwestraat wordt volgens OKRA een beweegvriendelijke en autoluwe winkelstraat die uiting geeft aan de wensen van lokale ondernemers en aan de ambities van het stadsbestuur om de binnenstad te vergroenen en klimaatbestendig te maken. Flexibel gebruik, seizoensbeleving, ontharding en extra buffers voor regenwater zijn belangrijke uitgangspunten in het ontwerp.

OKRA maakt gebruik van duurzame technische oplossingen om steden klimaatadaptief te maken – bestand tegen recente klimaatontwikkelingen met perioden van extreme neerslag en perioden van extreme droogte en hitte in de zomer. Deze technieken worden in Mechelen ook toegepast bij de herinrichting van de oude vliet Melaan, tussen de Zakstraat en de Muntstraat.

Het Nederlandse bureau speelt een belangrijke rol in de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van de Mechelse binnenstad. Het project Centrumimpuls Mechelen bestaat uit een reeks herinrichtingsprojecten, waaronder de oude vliet Melaan, de Hoogstraat en de Korenmarkt.