Toon legt eerste steen

Eerste steen van Toontjeshuis is gelegd

BOOM – In Boom werd op 19 december de eerste steen gelegd van het eerste Toontjeshuis. Het is het startschot voor de bouw van aangepaste woonvormen voor personen met een beperking. Toontjeshuis is een initiatief van Joost Callens, de CEO van bouwbedrijf Durabrik.

Joost Callens is de vader van Toon, een bruisende jongeman die door zijn beperking nooit volledig zelfstandig zal kunnen wonen. De ellenlange wachtrijen voor een plek in aangepaste woonvoorziening vormen daarbij een uiterst onaantrekkelijk vooruitzicht. In Vlaanderen wachten maar liefst 14.000 mensen met een beperking op gepaste zorg en ondersteuning.

Vanuit dit nijpend tekort ontstond de sociale netwerkorganisatie Toontjeshuizen. De financiering van de gebouwen gebeurt middels het “Social Impact Fonds Toontjeshuis”. In deze tweede coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk engageerden een aantal ondernemersfamilies reeds 4,5 miljoen euro om het project op te starten.

Voor het eerste huis in Boom begeleidt lokale zorgpartner Pegode vzw de groep en biedt zorg en ondersteuning waar nodig.

Het is de bedoeling dat er de komende jaren nog meer Toontjeshuizen komen voor in totaal ongeveer 150 mensen met een beperking. Het was Toon Callens die in Boom de eerste steen mocht leggen. Half januari start men effectief met de bouw. De eerste bewoners zullen in april 2021 hun intrek kunnen nemen.
Het Toontjeshuis in Boom zal bestaan uit 14 private studio’s met een oppervlakte van circa 45m², aangevuld met gemeenschappelijke ruimte afhankelijk van de behoeften van de bewonersgroep.