Jan Van Meerbeecklaan 3mb

11 oude woningen worden 21 nieuwe woningen

BORNEM – Sociale woningmaatschappij Woonveer Klein-Brabant is gestart met een vervangbouwproject in de Jan Van Meerbeecklaan in Mariekerke. 11 woningen worden gesloopt om plaats te maken voor 21 nieuwe woningen, die werden ontworpen door Architectenbureau Martine Van Noten uit Nijlen.

De wijk in de Jan Van Meerbeecklaan in Mariekerke dateert van 1963. Voor de verouderde huurpanden drong zich een vervangbouw op. Daarbij wordt veel aandacht geschonken aan energiezuinigheid.

De 21 nieuwe woningen met tuinbergingen en carports die werden ontworpen door Architectenbureau Martine Van Noten bvba uit Nijlen sluiten aan bij de stijl van de wijk. Het zijn laagbouw meergezinswoningen met een woning op het gelijkvloers en een duplexwoning op de eerste verdieping en onder het hellend dak.

Na de open aanbesteding werden de werken begin juli gegund aan aannemer EveraertCooreman nv uit Berlare-Overmere. Eind november werd gestart met de sloop van de 11 woningen.

Met dit project speelt Woonveer in op de behoefte aan compacte wooneenheden voor kleinere gezinnen of alleenstaanden. De woningen zijn ook energiezuinig en er werd veel aandacht besteed aan een optimale thermische en akoestische isolatie. Het ontwerp voorziet ook in regenwaterrecuperatie en mechanische ventilatie.

Alle gelijkvloerse woningen zijn toegankelijk met een rolstoel. Vijf woningen met 1 slaapkamer en één woning met 2 slaapkamers werden specifiek aangepast voor rolstoelgebruikers, met o.a. brede deuren, stopcontacten op hoogte, lage drempels, voldoende draairuimte voor rolstoelen, …

Het project werd gegund voor 3.214.000 euro (exclusief Btw). Normaal gezien zullen de huurders in het voorjaar van 2021 de sleutels van hun nieuwe huurwoning in ontvangst nemen.