IMG_3528

Taxi Hendriks test elektrische shopping shuttle

MECHELEN – Op zaterdag 30 november doet Taxibedrijf Hendriks, dat in Mechelen de Shopping Shuttle verzorgt, een test met een elektrische minibus.

“In steeds meer steden is er een lage emissiezone van kracht. Als bedrijf dienen wij daar uiteraard ook rekening mee te houden en dus doen we nu een test met een elektrisch busje”, zegt Hans De Schutter, afgevaardigd bestuurder van Taxi Hendriks.

Ook Mechelen profileert zich steeds meer als een stad waar fietsers en voetgangers voorrang krijgen op de wagen. Maar tegelijkertijd wordt er ook gezorgd dat mensen die hun wagen achterlaten op de randparkings makkelijk – én gratis – in het centrum geraken. Vijf jaar na de opstart blijkt de Mechelse ‘Shopping shuttle’ een groot succes. Iedere zaterdag en ook op de koopzondagen pendelen vier minibusjes tussen 9 en 19 uur heen en weer tussen de randparking aan de Nekker en de Grote Markt. Dat betekent gemiddeld duizend passagiers per dag.

Met de test wil Taxi Hendriks uitzoeken of de permanente inzet van een elektrisch busje een optie is. “We willen uitzoeken wat er op de markt is en of het gebruik van zo’n voertuig economisch haalbaar is. Je kan als bedrijf veel willen, maar het moet wel betaalbaar blijven. Voorlopig hebben we nog geen elektrische busjes in onze vloot. Wel rijden we al een zestal jaar met aardgasbusjes”, volgens De Schutter.

Het parcours van de Shopping Shuttle is ideaal om een elektrische minibus uit te proberen. “Het gaat om een Mercedes Vito. Het enige nadeel is dat die kleiner is dan de huidige busjes en dat er op ons testmodel geen lift is voor rolstoelen”, besluit de afgevaardigd bestuurder.