predikheren

Schrijnwerk Award voor Het Predikheren

MECHELEN/HEULE – Schrijnwerkbedrijf Potteau Labo uit Heule heeft voor het opmerkelijke schrijnwerk in Het Predikheren een Schrijnwerk Award gekregen.

Het Predikheren, een voormalig klooster dat recent werd gerenoveerd tot Mechelse stadsbibliotheek, won eerder dit jaar al de ARC19 Interieur Award. Nu werd ook een Schrijnwerk Award in de categorie totaalinterieur toegekend aan Potteau Labo voor de uitvoering van het binnenschrijnwerk: een combinatie van traditioneel vakmanschap en moderne technologie.

Het eeuwenoude gebouw maakte het de schrijnwerkers niet makkelijk.

Michiel Tijtgat van Potteau Labo: “Veel van de hoge deuren hebben een gebogen bovenkant. Om dat perfect te kunnen uitmeten, hebben we geïnvesteerd in digitale meetapparatuur. Ook de lambriseringen tegen de stenen muren vormden een uitdaging. Om te vermijden dat het hout zou worden aangetast door vocht, is er nergens rechtstreeks contact tussen het hout en de stenen.”

Het pronkstuk is de zolder, waar het schrijnwerk werd gemodelleerd rond het dakgebinte en nieuwe dakkapellen werden gemaakt.

De jury loofde de warme uitstraling van het massief eiken schrijnwerk dat werd geolied, en de juiste afstemming van het schrijnwerk op het bestaande monumentale oude gebouw.