LumièreMechelen

Mechelen krijgt nieuwe stadsbioscoop in 2021

MECHELEN – In 2021 krijgt de Dijlestad een nieuwe stadsbioscoop in het historisch kader van de Oude Stadfeestzaal in de Frederik de Merodestraat. Lumière Mechelen wordt zo de derde stadsbioscoop van de Lumière groep.

In december start de aannemer Monument-Vandekerckhove met de werfinrichting en het afschermen van waardevolle elementen in het historische gebouw. “Aangezien het gebouw niet kan voldoen aan de strenge akoestische normen voor het opnieuw inrichten van een feestzaal, is een stadsbioscoop een goede herbestemming. Het is een aantrekkelijke entourage waarin men kan genieten van goede films in een historisch gebouw. Dat is dubbel genieten”, zegt schepen van Monumenten, Koen Anciaux. De werken zouden in 2021 voltooid moeten zijn.

In het gebouw komt een box met drie gestapelde filmzalen, zo wordt de architectuur van de stadsfeestzaal bewaard en kunnen de bezoekers nog steeds genieten van de mooie interbellumstijl. Voor de herbestemming en restauratie telt Stad Mechelen 2.405.223 euro neer, dit is na aftrek van de erfgoedpremie van de overheid en de bijkomende subsidie van 480.000 euro aan Lumière. De Lumière groep zelf neemt 800.000 euro voor zijn rekening.

Naast Lumière Brugge en Cinema Cartoon’s in Antwerpen is Lumière Mechelen de derde stadsbioscoop van de filmgroep.