shutterstock_272033252

Extra rijstrook om files aan R6 op te lossen

MECHELEN/SINT-KATELIJNE-WAVER – Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat een extra rijstrook creëren voor het verkeer dat vanuit Elzestraat – Sint-Katelijne-Waver de R6 wil oprijden. Dat gebeurt op vraag van het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver om de fileproblematiek aan te pakken.

Sinds de bouw van de fly-over zijn er grote fileproblemen aan de noordkant van de R6. Vele uren per dag, ook buiten de spits, is het aanschuiven tot voorbij het kruispunt met de Walemstraat en Clemenceaustraat. Geregeld staan bestuurders ook op het kruispunt zelf te wachten, wat dan ook daar tot problemen leidt.

“Op onze vraag hebben ze de regeling van de verkeerslichten aangepast. Deze ingreep kon maar beperkt bijdragen aan het verminderen van de files”, zegt schepen van mobiliteit Eric Janssens. “Daarom is AWV gestart met het verder analyseren van het kruispunt en het onderzoeken van infrastructurele maatregelen om het fileprobleem op te lossen.”

Uit het onderzoek concludeerde AWV dat het creëren van extra capaciteit op de rechtdoor- en afslagstroken een goede oplossing.

“AWV stelt voor om vanaf het kruispunt met de Walemstraat en Clemenceaustraat twee volwaardige rijstroken te creëren: de linkerrijstrook om rechtdoor en linksaf te rijden, de rechterrijstrook om rechtsaf te slaan, richting R6. Zo wordt voorkomen dat je moet invoegen om daarna weer uit te splitsen. Een deel van de middenberm moet hiervoor worden opgebroken en  parkeerplaatsen langs de rijbaan verdwijnen”, aldus schepen Janssens.

Omdat er geen onteigeningen nodig zijn, kunnen deze werken op relatief korte termijn worden uitgevoerd.

“AWV heeft de aannemer die momenteel de fly-over aan de Antwerpsesteenweg bouwt opdracht gegeven om deze werken ook uit te voeren”, besluit schepen Janssens.

Afhankelijk van de voortgang van de werken zullen de aanpassingen uiterlijk in de zomer van 2020 uitgevoerd worden.