crime

Aantal winkeldiefstallen in Mechelen daalt lichtjes

MECHELEN – Burgemeester Alexander Vandersmissen stelde donderdag de criminaliteitscijfers van het eerste semester voor. Over het algemeen werd de stad Mechelen een beetje veiliger.

4859 feiten werden er vastgesteld in de eerste helft van 2019. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dat 4% minder. Ten opzichte van het gemiddelde van de voorbije vijf jaar is dat een daling met 8%.

Opvallend is dat het aantal winkeldiefstallen in het eerste semester met bijna een kwart (24%) daalde. Toch waren er dat nog steeds 15% meer dan in 2002.

Het aantal zakkenrollers steeg dan weer met 16%. Maar dat cijfer is relatief als je weet dat er in de eerste helft van vorig jaar 53 diefstallen waren en in dezelfde periode van dit jaar 60. In vergelijking met 2002 is er zelfs een daling te noteren van maar liefst 66%. Volgens korpschef Yves Bogaerts is vooral het aantal gauwdiefstallen tijdens de zaterdagmarkt bijna volledig verdwenen. Op het openbaar vervoer is er dan weer wel een opvallende stijging van zakkenrollerij. Twaalf mensen werden bestolen in de bus, op de trein of in het station.

Ook bij het aantal afpersingen was er een stijging merkbaar. Dat komt onder andere door het fenomeen van ‘phishing’, waarbij mensen via het internet geld afhandig wordt gemaakt. Recent werd daarom een gespecialiseerde rechercheur aangeworven die de andere rechercheteams ondersteunt om de internetcriminaliteit aan te pakken.

Tenslotte was er een sterke afname (-34%) merkbaar van het aantal diefstallen uit auto’s. Dat is zelfs 90% minder dan in 2002. Er waren ook minder woninginbraken (-38%). Volgens de politie is dinsdagnamiddag veruit het populairste moment voor inbrekers. Ook het aantal fietsdiefstallen (-9%) daalde.