galapagos

Galapagos werkt niet langer aan eczeemmedicijn

MECHELEN – Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos heeft samen met zijn partners Morphosys en Novartis beslist om de ontwikkeling van MOR106, een middel voor de behandeling van atopische dermatitis (een ernstige vorm van eczeem) stop te zetten.

De bedrijven hebben deze beslissing genomen omdat na een tussentijdse analyse van een lopende studie met MOR106 bij een aantal patiënten bleek dat het middel niet effectief zou zijn.

Het middel werd ontwikkeld door Morphosys en Galapagos. In juli vorig jaar werd een licentie gegeven aan Novartis. Galapagos en Morphosys kregen toen samen een vooruitbetaling van 95 miljoen euro, met het vooruitzicht op mijlpaalbetalingen tot 850 miljoen euro en flinke royalty’s. Novartis nam ook alle verdere ontwikkelingskosten op zich.

“We zijn natuurlijk teleurgesteld over het resultaat met MOR106 in eczeem. Samen met onze collaboratiepartners zullen we nu de toekomstige strategie voor MOR106 bekijken”, zegt Dr. Piet Wigerinck, chief scientific officer van Galapagos.

“Helaas ondersteunden de resultaten van de tussentijdse futiliteitsanalyse de voortzetting van de klinische ontwikkeling van MOR106 bij eczeem niet”, aldus Dr. Markus Enzelberger, chief scientific officer van MorphoSys. “Hoewel we duidelijk teleurgesteld zijn, blijven we ons inzetten voor de ontwikkeling van de kandidaat-geneesmiddelen in onze brede klinische pijplijn.”