Hans Verbist liggende foto

In 10 dagen naar een cyberveilige computer

MECHELEN – Mechelaar Hans Verbist (35), cyber secuity expert bij de Overheid, schreef samen met zijn neef en VTM-jounalist Kenneth Dee een boek waarin hij op een eenvoudige manier uitlegt hoe we ons kunnen beschermen tegen internetcriminaliteit.

Zijn boek is in eerste instantie gericht op particulieren maar is volgens de auteur ook interessant voor bedrijven. “Het is geschreven met mijn eigen tantes en nonkels in het achterhoofd”, zegt Hans. “Maar toch kan het onrechtstreeks ook een hulp zijn voor bedrijven. Medewerkers die de zaken uit het boek toepassen bij hen thuis, zullen ook op het werk voorzichtiger omgaan met data.”

‘Cyberveilig in 10 dagen’ is opgevat als een soort handleiding waarbij je in tien dagen tijd elke dag een ander veiligheidsrisico aanpakt. Verbist legt uit hoe je je kan wapenen tegen phishing mails, hoe je een sterk wachtwoord kan aanmaken, wat je kan doen tegen allerlei virussen, hoe je je wifi-netwerk kan afschermen en ga zo maar door.

“Ik ben al heel mijn carrière IT-er”, zegt Hans Verbist. “Iedere keer kreeg ik van mijn vrienden en familie weer dezelfde vragen over virussen, veiligheid, back-ups, enzovoort. Ik ben na een tijdje stelselmatig de antwoorden beginnen opschrijven zodat ik ze via mail kon doorsturen. Zo groeide het idee om alles te bundelen in een boek. Daarvoor kreeg ik de hulp van mijn neef Kenneth Dee. Hij is als journalist bij VTM gespecialiseerd in cyber crime.”

“Als ik er een tip moet uitkiezen dan is het zeker en vast het belang van een sterk wachtwoord. Als een wachtwoord wordt gestolen kunnen cybercriminelen inloggen op je toestel en ligt gevoelige informatie van jezelf of van het bedrijf zomaar voor het grijpen.” In zijn boek legt Hans Verbist onder andere uit hoe je een sterk wachtwoord maakt, hoe je er een tweede laag bovenop legt waardoor inbreken haast onmogelijk wordt en hoe je al je verschillende wachtwoorden kan onthouden via een password manager.

‘Cyberveilig in 10 dagen’ van Hans Verbist en Kenneth Dee is uitgegeven bij Lannoo en is in alle boekhandels en online verkrijgbaar. Op 10 november geven de auteurs om 13.30 uur een lezing op de Antwerpse boekenbeurs.