Ashley vandervondelen

Starter van de week: Horeca Anders zet in op inclusie

MECHELEN – Horeca Anders is een initatief van een aantal horeca-ondernemers uit onze regio. Met hun vereniging willen ze hulp aanbieden aan organisaties die jongeren met een mentale beperking en hun familie begeleiden en ondersteunen. Daarnaast hebben ze ook de ambitie om via partnerbedrijven en -organisaties inclusie te bevorderen in de horeca.

Horeca Anders is opgestart door Ashley Vandervondelen van Horeca Agency (foto), Kurt van Tendeloo van Hygieia, Jelbrich Hendrickx van Sense for Food en Yasmine Gerard van Horeca Webzine. Hun eerste doel is om fondsen te werven in het kader van de Warmste Week. Ze willen met het opgehaalde geld organisaties helpen die jongeren met een mentale beperking en hun familie begeleiden en ondersteunen.

Het is echter ook hun ambitie om inclusie in de horeca te verbeteren. “Er zijn duizenden vacatures in de horeca”, zegt Ashley Vandervondelen van Horeca Agency. “En tegelijkertijd zitten zowat 30.000 mensen in de werkloosheid vanwege een arbeidshandicap. Nochtans zouden heel wat horecamensen gebaat kunnen zijn met deze grote groep.”

“De horeca is uitermate geschikt om er medewerkers met een (lichte) arbeidsbeperking in te zetten. Het werken met de handen gaat hen prima af en ze nemen sneller informatie op omdat het over een begrijpelijk onderwerp gaat, eten en drinken”, zegt Jelbrich Hendrickx, zaakvoerder van Sense for Food, die al regelmatig mensen met een lichte handicap inzet.

“Opdat de inclusie goed zou verlopen is het belangrijk dat mensen met een mentale handicap zoals bijvoorbeeld autisme van bij de diagnose goed worden opgevangen. Weten wat je er aan kan doen en hoe je er best mee omgaat, is vaak de grootste nood. Jammer genoeg is het aanbod in de zorgsector onvoldoende en zijn er voor autisme wachtlijsten voor hulp tot 4 jaar”, legt Annemie Mertens uit. Zij is de oprichtster van Inzicht vzw die Eerste Hulp Bij Autisme (EHBA) behartigt.

De vzw creëert met hun EHBA-kit voor vele gezinnen sneller meer inzicht en mogelijkheden om de persoon met autisme bij te staan. Horeca Anders zamelt geld in voor EHBA-kits. Deze kit is samengesteld uit één of meerdere begeleidingsgesprek(ken), informatief materiaal, educatief materiaal, hulpmiddelen, informatiesessies,… Meer info vind je op de facebookpagina van Horeca Anders.