fa0fa1ea-d3b9-11e9-b385-1ae92c8458a7_web_scale_0.0992064_0.0992064__

Mechelen is top qua eerlijke handel

MECHELEN – Stad Mechelen kreeg de hoogste score op de Fair-O-Meter, een instrument om het gemeentelijk engagement op het vlak van eerlijke en duurzame handel te meten. De Dijlestad mag zich een jaar lang de Eerlijkste Stad van de Provincie Antwerpen noemen.

De Fair-O-Meter is een enquête die 200 FairTradeGemeenten in Vlaanderen konden invullen. Mechelen is al sinds 2007 erkend als FairTradeGemeente en die inspanningen rond eerlijke handel vertalen zich nu in de hoogste score op de Fair-O-Meter.

Marina De Bie, schepen van Mondiaal Beleid en Duurzaamheid: “We doen aan sensibilisering op evenementen, organiseren workshops en kopen Fairtrade producten zoals koffie, thee, fruitsap, chocolade en wijn. Bij aanbestedingen wordt eerlijke kledij als extra voorwaarde opgelegd. De jaarlijkse M-fair groeide intussen uit tot een vaste waarde in Mechelen. Eerlijke winkels zoals Oxfam Wereldwinkel of Kabas krijgen hier alle steun.”

“Hopelijk moedigt deze score mensen aan om nog meer te letten op welke producten ze kopen, waar of door wie ze gemaakt zijn en welke prijs ze ervoor betalen.”

Schepen van Openbare Werken Patrick Princen: “Al minstens 30 jaar lang zet ik me in voor Fairtrade handel in Mechelen. Eerst vanuit het middenveld en onder meer als bestuurder van Oxfam Wereldwinkel, maar ondertussen ook als politieker. Binnen mijn bevoegdheid openbare werken zet ik hierop in, bijvoorbeeld door bij aanbestedingen eerlijke kledij op te leggen en te werken met aannemers die kiezen voor duurzame materialen.”