Johan Hauquier

Starter van de week: Brouwerij Den Duffeleir

DUFFEL – De carrière van Johan Hauquier bevat genoeg stof voor een interessant boek. Maar een ondernemer is de 49-jarige Duffelaar al heel zijn leven geweest. Die draad neemt hij nu weer op met de opstart van zijn eigen brouwerij.

Na een loopbaan als zelfstandig loodgieter werd Johan praktijkleerkracht om daarna technisch verantwoordelijke voor de gebouwen van het OCMW van Duffel te worden. Sinds begin deze maand mag Johan Hauquier zich nu ook brouwer en eigenaar noemen van brouwerij Den Duffeleir.

Na een opleiding van twee jaar in Anderlecht kreeg hij op 31 augustus zijn diploma van bierbrouwer om nog dezelfde dag zijn eerste brouwsel voor te stellen. Dat eerste bier kreeg de naam Den Duffeleir Tripel Amber. Het is zoals de naam het zegt een tripel amber met een alcoholpercentage van 7%. Den Duffeleir is lichtzoet, niet bitter en met een mooie nasmaak.

Na bijna twee jaar experimenteren brouwde Johan Hauquier zijn eerste bier op basis van drie gerstemouten. Het etiket en de bierviltjes werden door zijn dochter ontworpen die grafisch ontwerper is.

Voorlopig is Johan brouwer in bijberoep. “Ik wil het in eerste instantie kleinschalig houden, maar dat betekent niet dat ik geen ambitie heb. Mijn Amber Tripel werd noodgedwongen gebrouwen in een brouwerij in Lubbeek, maar er loopt een procedure die het moet mogelijk maken om een microbrouwerij op te starten in mijn garage. De aanvraag voor een omgevingsvergunnning is ingediend maar moet nog worden goedgekeurd. Het zou leuk zijn om Den Duffeleir zou vlug mogelijk in Duffel te kunnen brouwen.”

Den Duffeleir Amber Tripel wordt verkocht in flesjes van 33 centiliter bij een lokale drankenhandel en in een viertal lokale cafés.

Bent u ook een starter uit de regio Mechelen-Lier en wilt u uw verhaal vertellen aan de bezoekers van Made in Mechelen? Stuur dan via mail een korte beschrijving van uw zaak met een bijpassende horizontale foto naar redactie@madeinmechelen.be. Als uw verhaal in aanmerking komt voor publicatie, nemen wij contact met u op.
Een lijst met startende ondernemingen uit de regio vindt u hier.