Foto Benny’s Sup

Yoga op een drijvend supboard

LIER/MECHELEN – YogaElements uit Lier en Benny’s Supschool uit Mechelen slaan de handen in elkaar voor een opmerkelijk initiatief: yogasessies op een drijvend supbord.

Sup staat voor stand up paddle, ofwel rechtstaan op een soort surfplank en je voortbewegen met een peddel. Els Crauwels, yogaleraar en gezondheidscoach bij YogaElements: “Supyoga in Lier is ontstaan uit de samenwerking tussen de relatief nieuwe yogastudio YogaElements uit Lier en Benny’s Supschool uit Mechelen, twee passionele ondernemingen.”

Benny organiseert tijdens de zomer supsessies op de Binnen Nete van Lier. Els Crauwels: “Ik heb deelgenomen aan één van die sessies, en ik was meteen verkocht. De rust, de natuurelementen en het houden van je focus tijdens het suppen, zorgden ervoor dat ik helemaal tot rust kwam. Ik ervaar hetzelfde gevoel als tijdens een yogasessie. Mijn hoofd wordt helemaal leeggemaakt. Het is pure mindfulness op het water.”

“Bijkomend laat je jouw lichaam heel subtiel werken op het stand up paddle board. Alle spiertjes worden wakkergemaakt om je evenwicht te houden, je activeert je core (buikspieren, bekkenbodemspieren) om niet van je board te vallen. Er zijn heel veel gelijkenissen met yoga op de mat.”

Primeur in Lier

Els vroeg Benny of hij het zag zitten om samen supyoga te organiseren. Het werd al wel eerder gedaan in België, maar nog niet in Lier. Vooral in de VS is het razend populair. Benny zag het ook zitten, en supyoga op de Lierse Binnen Nete was geboren.

“We varen eerst met de paddle boards in een rustig tempo de Binnen Nete af. Tijdens het suppen kom je al helemaal in de flow! We vertrekken aan het Stadspark richting Spuihuis en keren dan terug naar het vertrekpunt. Daar installeren we alle boards in een cirkel en starten we onze yogales op ons sup board.”

Volgend jaar in de zomer worden meerdere sessies supyoga op de Nete gepland. “Als het weer optimaal is, ga je ons terugzien op de Binnen Nete. We mikken op mensen die houden van een fysieke inspanning en uit hun comfortzone willen treden. De kans bestaat immers dat je in het water valt. Ervaring (met suppen of yoga) is niet nodig.”