trilux

Trilux en Electro Zwijsen verlichten Mechelse stadsgebouwen

MECHELEN/DUFFEL  – De Mechelse elektronicafabrikant Trilux en Stad Mechelen brengen samen duurzame ledverlichting aan in vier gebouwen van de stad. De verlichting werd geïnstalleerd door onderaannemer Electro Zwijsen uit Duffel. Opmerkelijk: de stad huurt de verlichting.

De vier gebouwen die worden voorzien van duurzame ledverlichting zijn de Academie voor Beeldende Kunsten, het Stadsarchief, een deel van het Cultuurcentrum en het stedelijk Conservatorium.

De uitrol gebeurt volgens het principe licht als dienst, wat een vernieuwende manier van werken is met het oog op duurzaamheid en circulariteit.

Vijftien jaar lang kan de stad een beroep doen op de diensten van Trilux, bijvoorbeeld bij een defect, en na die termijn worden de ledlampen hergebruikt. Bij een dergelijk systeem heeft de leverancier er alleen maar voordeel bij dat de toestellen lang meegaan en dat ze na afloop van het contract ook nog bruikbaar zijn. De klant, in dit geval de stad, kan de kosten spreiden en hoeft zich niet bezig te houden met het onderhoud.

Electro Zwijsen, een onderaanneming van leverancier Trilux, heeft het Stadsarchief al voorzien van nieuwe ledarmaturen. Ondertussen vordert de ombouw van het ABK en wordt weldra gestart met het Conservatorium.

“In één klaslokaal plaatsen we een intelligent lichtsysteem zodat we via de Cloud het energieverbruik in dat lokaal kunnen monitoren”, zegt Jan Van Riel, akademieleider bij Trilux Benelux. “Vaak weet men niet juist hoeveel uren de verlichting brandt en die informatie kan nuttig zijn voor de toekomst.”