Marianne Stevens voor het Oh! Mechelen 2 – door Jeroen Van Looy_2019_ jvlooy@gmail.com – 1000 x 1000 px 150ppi

Starter van de Week: Marianne zorgt voor mantelzorgers

MECHELEN – Therapeute Marianne Stevens is gestart met ondersteuning van mantelzorgers. Zij is ervaringsdeskundige, want ze is al jaren mantelzorger voor haar mama.

Marianne begint haar nieuwe zaak in bijberoep. “Met vier kinderen is het heel spannend om een vaste job (hoewel vast in deze tijd best wankel is) op te geven, en voldoende inkomen te genereren om alle rekeningen te betalen. Om dat te kunnen doen, is een grote aanloop en een stevige klantenbasis nodig.”

Zij weet als geen ander wat mantelzorgers doormaken. “Ik ben zelf altijd mantelzorger geweest, want mijn mama werd ziek toen ik 12 – 13 jaar was. Ik heb de sfeer in huis voelen veranderen, zag hoe het moeilijker werd om rekeningen te betalen, merkte dat mensen minder en minder langskwamen … Ik ben daarmee opgegroeid.”

Verzwegen

Een hele tijd geleden ondersteunde Marianne al jonge mama’s die last hadden met de veelheid van dingen die op hen afkwamen. “Maar doordat mijn leefwereld veranderde door opgroeiende kinderen en sukkelende ouders kwam ik terecht in de sandwich tussen ouders en kinderen. Ik merkte dat er voor dementie geen vangnet is als het je te veel wordt. Over kanker wordt gepraat, maar dementie wordt verzwegen. Het is niet zichtbaar. Het is lastig want de persoon met dementie gedraagt zich anders, en mantelzorgers die zorgen voor iemand met dementie vereenzamen makkelijk. Daarom ben ik met deze therapie gestart.”

Marianne Stevens geeft geen praktische steun. “Daarvoor kan je terecht bij de huisarts of de sociale dienst van de mutualiteit of OCMW. Ik zoek wel samen met mijn kliënten naar een manier om om te gaan met dementie, met hun rouwproces en verdriet. Ik tracht samen met hen prioriteiten te stellen en te bepalen wat echt belangrijk is. Ik leer hen aanvoelen wanneer het te veel wordt en wanneer ze een adempauze nodig hebben.”

Bent u ook een starter uit de regio Mechelen-Lier en wilt u uw verhaal vertellen aan de bezoekers van Made in Mechelen? Stuur dan via mail een korte beschrijving van uw zaak met een bijpassende horizontale foto naar redactie@madeinmechelen.be. Als uw verhaal in aanmerking komt voor publicatie, nemen wij contact met u op.

Een lijst met startende ondernemingen uit de regio vindt u hier.