AZSintMaarten_Klimaatplafonds

AZ Sint-Maarten zet klimaatplafond in tegen hitte

MECHELEN – De verzengende hitte heeft een merkbare impact op ons dagelijkse leven en dus ook op de productiviteit van medewerkers. In AZ Sint-Maarten blijft die impact echter beperkt. Het nieuwe Mechelse ziekenhuis beschikt namelijk over zogenaamde speciale klimaatplafonds. 

KAY-klimaatplafonds. Zo heet het intelligente plafondsysteem in AZ Sint-Maarten dat voor koeling en ventilatie instaat. In tegenstelling tot de klassieke airco’s zorgt het voor verkoeling zonder dat je een hele dag ijskoude lucht in je nek geblazen krijgt. Het Limburgse Jansen Building Company ontwikkelde het product.

Nadia Jansen, ceo Jansen Building Company: “Het KAY-klimaatplafond bestaat uit een buizensysteem waar water van lage temperatuur door stroomt. Deze worden aangestuurd via een warmtepomp. Het metalen plafond neemt die temperatuur geleidelijk over en geeft ze gelijkmatig af aan de omgeving. Zo heerst er altijd een comfortabel binnenklimaat. Bovendien werkt het systeem geluidloos en verbruikt het weinig energie.”

Verder integreren de KAY-klimaatplafonds ook akoestiek, verlichting en verwarming, waardoor ze ook in de winter hun dienst voor het ziekenhuis zullen bewijzen.