galapagos-759×500

Galapagos ontvangt miljarden van Gilead

MECHELEN – Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos heeft een miljardendeal gesloten met het Amerikaanse farmaconcern Gilead. Dat meldt De Tijd. De Amerikanen zullen de komende tien jaar niet proberen Galapagos over te nemen en krijgen inzagerecht in en exclusiviteit op alle belangrijke medicijnen die Galapagos ontwikkelt.

Voor het inzagerecht en de exclusiviteit betaalt Gilead 3,5 miljard euro. Gilead breidt ook zijn aandelenbelang in Galapagos uit van 12,3 tot 22 procent en betaalt daarvoor 1 miljard euro of 140,59 euro per aandeel. Gilead kan dat strategisch belang nog verder uitbreiden tot maximaal 29,9 procent. Daardoor is een overnamebod van een ander farmaceutisch concern op Galapagos bij voorbaat zinloos.

Galapagos ontvangt dankzij de deal in totaal 4,5 miljard euro.

Galapagos en Gilead werkten al nauw samen bij de ontwikkeling van filgotinib, een nieuw medicijn tegen reuma en andere ontstekingsziektes. De bedrijven verwachten het medicijn later dit jaar in Europa te introduceren, en volgend jaar in de Verenigde Staten. Gilead betaalde eerder honderden miljoenen euro’s aan Galapagos, in ruil voor de Amerikaanse verkooprechten op filgotinib.

Galapagos, dat tot nu toe enkel in de Benelux instond voor de verkoop van filgotinib, krijgt nu ook medeverantwoordelijkheid voor de verkoop in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en het VK. Voor alle andere medicijnen krijgt het heel de Europese markt in handen.

Het Mechelse bedrijf wil met de miljarden die Gilead betaalt zijn onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling nog sneller uitbreiden.