20160428_180559

Ecoso vzw helpt kansarmen aan meubelen

ZEMST/MECHELEN – Ook het OCMW van Zemst gaat vanaf nu een samenwerking aan met de acht kringwinkels van Ecoso. OCMW-cliënten die in een noodsituatie verkeren, kunnen bij Ecoso gratis meubelen afhalen.

Koen De Bock, afgevaardigd bestuurder van Ecoso: “Het komt voor dat sommige herbruikbare meubels, kledij, speelgoed en huisraad in onze winkels niet verkocht geraken. Ecoso vzw streeft naar een zo hoog mogelijk hergebruik, want deze producten zijn nog van goede kwaliteit, ook al staan ze al langer dan vier weken in de winkel.”

“We beseffen anderzijds dat er in onze samenleving nog veel mensen zijn die zich de noodzakelijke huishoudelijke basis niet kunnen veroorloven, zoals keukengerei, een slaapkamer, kledij, … Vorig jaar hebben we een oplossing gevonden voor de twee problemen: niet-verkochte goederen en de nood bij kansarmen. We werken ondertussen in de regio samen met een aantal organisaties en lokale overheden die fungeren als buffer en doorverwijzer.”

Selectie

Omdat Ecoso vzw niet op een objectieve manier kan beslissen wie echt nood heeft aan hulp, wordt samengewerkt met organisaties en overheden. Die evalueren de situatie van de sociale klanten die van het systeem gebruik willen maken. Beoordeelt een sociaal assistent dat het verzoek van de klant terecht is, dan kan er via de organisatie/lokale overheid gebruik worden gemaakt van een kaartensysteem om gratis materiaal te verkrijgen in de 8 Kringwinkels van Ecoso vzw.

De doorverwijzers waar Ecoso mee samenwerkt, zijn het OCMW/Sociaal Huis van Mechelen, Willebroek en Boom, Oikonde, het Steunpunt Asiel en Migratie (Vluchtelingendienst Mechelen) en het CAW Boom/Mechelen/Lier.

“Het Sociaal Huis van Zemst is pas aangesloten en start vanaf deze week met het systeem voor hun sociale klanten. We staan we er steeds voor open om ook andere Sociale Huizen of kansarmoedeverenigingen gebruik te laten maken van dit systeem. Individuele mensen met vragen hierover wenden zich best tot hun sociaal assistent bij het Sociaal Huis of de organisaties waar we mee samenwerken.”