Failliet-01-750×426-750×426

Alweer sterke stijging van aantal Mechelse faillissementen

MECHELEN – Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar gingen 6.218 bedrijven failliet, of bijna 15,8% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de Graydon Barometer Faillissementen. Nooit eerder gingen er in de eerste jaarhelft zoveel bedrijven failliet. Ook in het arrondissement Mechelen zijn de cijfers slecht.

In juni gingen in België 1.107 bedrijven failliet, wat een stijging betekent van 20 % in vergelijking met juni 2018. Juni 2019 is daarmee de op één na zwaarste junimaand ooit. Enkel in juni 2015 waren er meer faillissementen (1.163 bedrijven).

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: “Zowel in februari als in mei werden absolute records genoteerd. April 2019 staat te boek als de maand met het op één na hoogste aantal faillissementen ooit, in deze maand gemeten.”

“Deze cijfers kennen een aantal onderliggende oorzaken. Zo kunnen onder de huidige insolventiewetgeving ook vzw’s en vrije beroepen failliet gaan. Daarnaast is er de wet op spookbedrijven die in werking is getreden. Dit heeft geleid tot extra aandacht onder de rechtbanken en een toename van het aantal ontbindingen door een verbeterd opsporingsbeleid. En ten slotte is er een substantiële stijging van het aantal faillissementen bij de Brusselse rechtbanken door de opgevoerde strijd tegen fraude.”

Ook in het arrondissement Mechelen zijn de cijfers slecht. Van januari tot en met juni werden in Mechelen 118 fallissementen geopend, tegen 97 in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt neer op een stijging met 21,65%.

In juni gingen in het arrondissement Mechelen 19 bedrijven failliet, tegen 16 in juni 2018. Dat betekent een stijging met 18,75%.