Infomarkt_Dijledonk_Rijmenam_Oude Meurop site(3)

Meurop wordt Dijledonk

RIJMENAM/KEERBERGEN – Projectontwikkelaars CoGiVa uit Keerbergen en PSR werken aan de herbestemming van de site van de oude Meurop-fabriek in Rijmenam, die wordt omgevormd tot een woonwijk die Dijledonk zal heten.

De meubelfabriek sloot haar deuren in 1980 en het terrein lag er decennialang verlaten bij. De plannen voor een herontwikkeling van de oude industriële site tussen de Oude Keerbergsebaan en de Dijlevallei ontstonden in 2006, toen de gemeente Bonheiden haar nieuwe structuurplan uitwerkte.

Op basis van het structuurplan werkten CoGiVa en PSR samen met het Antwerpse ontwerpbureau OMGEVING in 2018 een mastervisie voor het terrein uit, en doopten dat Dijledonk.

De ontwikkelaars organiseerden nu samen met het gemeentebestuur van Bonheiden een eerste infomarkt over de herbestemming van de site. Dijledonk wordt een wijk met moderne architectuur, waar energiezuinig wonen en reconversie centraal staan.

De ambitie van de ontwikkelaars is om de verwaarloosde betonnen grens tussen de Oude Keerbergsebaan en de Dijle op te waarderen en er een levendige landelijke wijk aan het water van te maken. Wonen, werken en recreatie moeten er naast elkaar kunnen bestaan.

De realisatie van Dijledonk zal gefaseerd verlopen. Er wordt gewerkt aan een finaal masterplan, de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) en de sanering van historisch verontreinigde zones op het terrein.

Hoe de buurt er exact zal uitzien, is nog niet vastgelegd, maar er zijn toch al grote lijnen bepaald. “Het grote toegangsgebouw blijft behouden, en de rest zal intergenerationeel worden herontwikkeld. Enerzijds zal er plaats zijn voor jonge gezinnen, anderzijds zullen hier ook ouderen terechtkunnen”, zegt managing partner van CoGiVa Paul Cordier.

Er komt een doorsteek van de site naar de Dijle, wat voor fietsers erg aantrekkelijk zal zijn.