Imeldaziekenhuisrusttuin1

Imeldaziekenhuis opent Rusttuin voor patiënten

BONHEIDEN – Een deelname aan de wedstrijd Colour Your Hospital van Belfius Foundation vorig jaar, mondt vandaag uit in een Rusttuin voor het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Daar kunnen palliatieve en andere zorgbehoevende patiënten voortaan in alle rust genieten van de natuur.

Colour Your Hospital, de wedstrijd van Belfius Foundation, wil financiële ondersteuning bieden aan projecten die het comfort, het welzijn en de levenskwaliteit van de ziekenhuispatiënt verbetert. In 2018 nam Nicole Corluy, hoofdverpleegkundige van de afdeling Verlengde zorgen, het initiatief om er aan deel te nemen met het project Rusttuin.

Nicole Corluy: “Onze prachtige groene omgeving is een grote meerwaarde van ons ziekenhuis. Vanuit de kamer naar buiten kunnen kijken, met zicht op de bomen, is voor onze patiënten deugddoend. Maar we voelden ook de nood bij ernstig zieke mensen om toch nog even buiten te kunnen, naar een plekje in het groen met de nodige privacy en rust. Het idee van een rusttuin speelde al langer in ons hoofd, maar daarvoor hadden we een budget en groene helpende handen nodig.”

De jury riep het project uit tot één van de winnaars wat een mooi budget van 10.000 euro opleverde. Een aantal hoofdverpleegkundigen en hun zorgcoördinator gingen nadien rond de tafel zitten met de groendienst en technische dienst van het ziekenhuis. Na enkele maanden kreeg de Rusttuin vorm: een vlot bereikbaar en veilig afgesloten binnentuin met wandelpaden, uitnodigende banken en een prieeltje. De plek biedt ook de mogelijkheid om afscheid te nemen van een huisdier.