faillissementen rechtbank

Opnieuw minder faillissementen in Mechelse regio

MECHELEN – De faillissementscijfers voor het arrondissement Mechelen in april kleuren opnieuw groen. De jaarbalans blijft wel negatief. Dat blijkt uit de faillissementsbarometer van Graydon.

In april 2019 gingen 968 bedrijven failliet in België, een stijging van 11,7% in vergelijking met april 2018. Over de eerste vier maanden van dit jaar zijn er 3.952 Belgische bedrijven failliet gegaan, ofwel 3,67% méér dan over dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal faillissementen in het Vlaamse Gewest (1.962) is in de eerste vier maanden toegenomen met 11,04% in vergelijking dezelfde periode in 2018. De stijging van het aantal faillissementen wordt volgens Graydon bepaald door een grote stijging van het aantal failliete vzw’s en vrije beroepen.

Eric Van den Broele, senior manager research and development bij Graydon: “Het effect van de nieuwe insolventiewetgeving waarbij ook de vrije beroepers en vzw’s als onderneming worden gedefinieerd, is duidelijk. De stijging van het aantal faillissementen is in april immers in belangrijke mate aan hen toe te schrijven. In de eerste vier maanden van dit jaar werden 85 faillissementen van vrije beroepen uitgesproken en gingen er 84 vzw’s over de kop.”

Groene april in vooralsnog rood jaar

In de afgelopen maand waren er in het arrondissement 20 faillissementen, tegen 23 in dezelfde maand in 2018. Dat betekent een daling met 13,04%. Van januari tot en met april waren er in Mechelen dit jaar 77 falingen, tegen 67 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is gelijk aan een stijging met 14,93%.