819_zja_theunisbrug_birdeye_view_1

Willemen Infra bouwt mee bruggen over Albertkanaal

MECHELEN – De Vlaamse Waterweg heeft de nv Via T Albert aangesteld om nog acht bruggen over het Albertkanaal te herbouwen. nv Via T Albert is een speciaal voor dit project opgerichte vennootschap, die bestaat uit Willemen Infra, Franki Construct (dat ook behoort tot Willemen groep), Hye en Aelterman.

De bruggen over het kanaal worden verhoogd, zodat er schepen met vier lagen containers onder kunnen varen. De bouwkost van dit project bedraagt 107 miljoen euro. “We bouwen onze belangrijkste watersnelweg verder uit”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Elke vracht die over het Albertkanaal kan gaan, moet niet meer over de wegen van Antwerpen en Limburg.”

Het gaat om de bruggen in Beringen, Paal-Tervant, Meerhout-Vorst, Lummen, Oelegem II (Ranst), Herentals-Herenthoutseweg, Kuringen en de Hoogmolenbrug (Schoten). De Vlaamse Waterweg nv en de nv Via T Albert hebben een Publiek Private Samenwerkingsovereenkomst gesloten voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarige onderhoud. nv Via T Albert bestaat uit Willemen Infra, Franki Construct, Hye en Aelterman.

Het gaat acht keer om een stalen boogbrug van hetzelfde type. Zo worden de ontwerpkosten beperkt en kunnen de werken snel worden uitgevoerd.

Werkgelegenheid

“Het PPS-contract werd vandaag ondertekend”, zegt Loïc Verstraeten, verantwoordelijke voor de communicatie van Willemen Groep. “Dit is een bijzonder belangrijke opdracht voor onze groep. Het is bovendien een verderzetting van een uitstekende track record in PPS-projecten én een mooi vervolg voor cluster 1 van de bruggen die we reeds uitvoeren in dezelfde combinatie.”

“Aan cluster 2 van de bruggen zullen we de bouwwerkzaamheden uitvoeren tot augustus 2022 om nadien gedurende 30 jaar verder in te staan voor het onderhoud. Het is dus absoluut een belangrijke opdracht die heel wat mensen werk zal verschaffen.”