favv

Mechelse horeca onder de loep

MECHELEN – Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) organiseert elk jaar in elke provincie een aangekondigde controleactie. Dit jaar is het de beurt aan Mechelen. Het FAVV zal in Mechelen van 15 tot 22 mei bedrijven die actief zijn in de voedselketen aan een verscherpte controle onderwerpen.

Het FAVV onderzoekt onder meer hoe het gesteld is met de hygiëne in Mechelse horecazaken. Maar ook o.a. marktkramers, bakkerijen, slagers, grootkeukens en instellingen waar met voeding wordt gewerkt of waar voeding verhandeld wordt, kunnen een controleteam over de vloer krijgen.

“Deze controle biedt een meerwaarde, zowel voor handelaars als voor klanten”, aldus schepen van Economie Greet Geypen. “Zo weten handelaars of ze in orde zijn met de voedselveiligheid of krijgen ze tips hoe ze zich nog kunnen verbeteren. Ook de klanten zijn op deze manier zeker van de kwaliteit van het voedsel. Hygiëne en voedselveiligheid in de Mechelse horeca zijn erg belangrijk.”

Infosessie

Om de handelaars zo goed mogelijk bij te staan, wordt op 30 april van 8u tot 9.30u in het Mechelse Cultuurcentrum een infosessie georganiseerd over de controle.

De handelaars die zich aan een controle mogen verwachten, worden hierover vooraf geïnformeerd. Bedoeling is om hen duidelijk te maken waarop ze moeten letten. “Het is niet de bedoeling om repressief te werk te gaan, wel om te informeren en te sensibiliseren”, aldus Greet Geypen.

De controle wordt uitgevoerd aan de hand van een checklist. Het resultaat van de controle wordt meteen meegedeeld. Bij een eventueel ongunstig resultaat zal er een hercontrole worden uitgevoerd na het verstrijken van de afgesproken termijn voor het in orde brengen van de vastgestelde problemen.

Meer info in de brochure De weg naar een feilloze FAVV-controle