VDB Engineering Jelle Van den Brande en Wannes Van den Branden van VDB Engineering

Starter van de Week: VDB Engineering lost energievraagstukken op voor (ver)bouwers

MECHELEN – Als net afgestudeerde ingenieurs kregen Jelle Van den Brande en Wannes Van den Branden – bijna dezelfde achternaam maar dus geen familie – meer dan voldoende jobaanbiedingen. Het ondernemerschap zit hen echter beiden in de genen en zo startten ze eind 2018 hun eigen studiebureau.

Jelle en Wannes kennen elkaar al van in hun 12 jaar, toen ze de schoolbanken van het Sint-Rombouts-college in Mechelen vulden. Later trokken beide vrienden samen richting Leuven om er studies industrieel ingenieur elektromechanica te volgen. De praktijkervaring tijdens die opleiding was de directe aanleiding voor VDB Engineering.

“We merkten dat veel mensen enthousiast openstaan voor hernieuwbare energie, maar zich doorheen hun bouwproces tekort gedaan voelen op vlak van advies naar bijvoorbeeld dimensionering, type toestel en schatting van het jaarlijks verbruik”, vertelt Wannes. “Energie is nog nooit zo relevant geweest als de dag van vandaag. We weten allemaal dat we energiebewuster moeten gaan wonen en bouwen. Dit is mooi op papier maar vaak verloopt dit stroef in de praktijk. Bij veel particuliere bouwprojecten worden nog hernieuwbare energietechnieken geïnstalleerd zonder enige berekening. Het gevolg is dat een verkeerd gedimensioneerde installatie geen investering meer is, maar een kost.”

Energieconcept op maat
Omdat geen enkel studiebureau ingenieurtechnieken op zo’n kleine schaal detailberekeningen maakt, werkte het jonge Mechelse duo een innovatieve energiestudie uit. “Onze studie kan in detail warmteverliezen, ventilatieverliezen, isolatiediktes en nog veel meer berekenen”, zegt Wannes. “Op basis van deze energiesimulatie werken wij dan verschillende energieconcepten uit op maat. Ieder energieconcept toetsen wij af op basis van dimensionering, installatiekost, jaarlijks verbruik en de CO2-voetafdruk. Op die manier heeft een bouwheer alle parameters in handen om gewapend de markt op te gaan.”

De meerwaarde van zo’n energiestudie? “Voor elke bouwheer worden de technieken ideaal gedimensioneerd wat de levensduur van installaties verlengt. Wij geven objectief advies op basis van berekeningen en zijn continu op de hoogte van de laatste technologische snufjes. Onze energiestudie zal 10 tot 20% besparen op de aankoop en installatie van technieken.”

20.000 euro bespaard
VDB Engineering heeft op korte tijd al enkele leuke projecten achter de rug. “Zo maakten we in samenwerking met DMVA-architecten een energiestudie voor de historische site in de Katelijnestraat waar nu de winkel Mispelters is gesitueerd.  Deze oude monumenten zullen weer in ere worden hersteld en volledig voorzien worden van hernieuwbare energie, wat technisch een complexe puzzel wordt.”

“Met Atelier Kyoto werkten we dan weer een technisch plan uit voor vier woningen in de Lindestraat in Zemst. Door onze detailstudie kon de bouwheer er minstens 20.000 euro besparen op zijn technische installatie, want één geothermische warmtepomp zal er de vier woningen samen verwarmen.”

Eigen kantoorgebouw
Verder zitten er veel projecten aan te komen met sociale woningbouw. “Hier zullen wij als partner van het bouwteam zowel nieuwe als te renoveren woningen van hernieuwbare energie voorzien”, aldus Wannes. “Na onze energiestudie werken wij nauw samen met partners uit België en Nederland om de nodige technieken zo efficiënt mogelijk te installeren en zo ‘nul-op-de-meter’ woningen te realiseren.”

“Wij werken momenteel veel op locatie bij klanten en architecten om ons op die manier zo flexibel mogelijk op te stellen. Daarnaast maken wij ook gebruik van een kantoor bij Pasbrug waar een partner van ons is gelegen. Maar een eigen kantoorgebouw staat in de nabije toekomst op de planning.”

 

Bent u ook een starter en wilt u uw bedrijf voorstellen aan de bezoekers van Made in Mechelen? Bezorg ons dan een korte voorstelling van uw zaak en een bijpassende foto. Mailen kan naar redactie@madeinmechelen.be

Een lijst met interessante starters vindt u hier.