waterlandschap

Water+land+schap werkt aan goed waterbeheer

MECHELEN – De provincie Antwerpen wil met de coördinatie van drie Water+Land+Schap projecten zorgen voor een sterkere landbouw, een duurzame watervoorraad, een goede waterkwaliteit, een opvang van overtollig water en een sterker landschap. Eén van die projecten is de Aqualitatieve Mechelse groenteregio.

Het project Aqualitatieve Mechelse Groenteregio heeft de ambitie om samen met land- en tuinbouwers innovatieve pilootprojecten uit te rollen. Die projecten moeten zorgen voor minder overstromings- en droogtegevoeligheid en een betere waterkwaliteit, minder grondwaterafhankelijkheid en meer toegang tot alternatieve waterbronnen, een optimaler en efficiënter ruimtegebruik en een betere landschappelijke kwaliteit.

De partners zetten in op innovaties en investeringen met, voor en door land- en tuinbouwers die zich vrijwillig willen inzetten voor landbouw, water en landschap.

Met Water+Land+Schap investeert de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) 5 miljoen euro aan subsidies om problemen met water in landelijke gebieden in onderlinge samenhang op te lossen. Dit zal gebeuren in nauwe samenwerking met de gebruikers van het gebied zoals landbouwers en bedrijven, bewoners en landschapsbeheerders.

In totaal werden 14 Vlaamse projecten geselecteerd waarvan het Antwerpse provinciebestuur drie projecten coördineert.