MECHELEN – Willemen Groep heeft zich aangesloten bij de Green Deal Circulair Bouwen. Dat betekent dat het bedrijf zich mee engageert om pilootprojecten op te zetten en deel te nemen aan testprojecten om circulaire bouwprojecten te realiseren.
Meer dan 60% van onze CO2-uitstoot heeft te maken met de materialen die we gebruiken. De circulaire economie biedt oplossingen om die impact te verlagen. Voor de bouwsector betekent dit o.a. hergebruik en maximale hoogwaardige recyclage van bouwmaterialen, veranderingsgericht bouwen, optimaal ruimtegebruik en het verlengen van de levensduur van gebouwen en hun materialen.
Om in Vlaanderen tegen 2050 een circulaire economie te hebben waarin grondstofkringlopen gesloten worden, zijn andere producten, diensten en verdienmodellen nodig. Een nauwe samenwerking van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en burgers kan dit realiseren. Daarom lanceert Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel samen met Vlaanderen Circulair, de Vlaamse Confederatie Bouw en de OVAM de Green Deal Circulair Bouwen.
Willemen Groep engageert zich in dit innovatief lerend netwerk om praktijkervaringen te delen met andere bouwbedrijven, producenten van bouwmaterialen, lokale en regionale overheden, private bouwheren, onderzoekers en andere organisaties.
Betonwelfsels
Tom Clerinx, innovatiecoördinator van Willemen: “Het komende jaar gaan we concrete projecten uitwerken. We volgen deze problematiek al op, en via het lerend netwerk zal dit nog beter kunnen. Een voorbeeld van circulair bouwen kan zijn om betonwelfsels volledig demontabel te maken, zodat ze later in een ander gebouw gebruikt kunnen worden.”
Bij Willemen Infra, dat de wegenbouwactiviteiten van Willemen overkoepelt, wordt al meer circulair gewerkt. “Afschraapmateriaal van wegen wordt bijvoorbeeld al gebruikt om nieuwe wegen aan te leggen. Maar in België is het percentage recyclagemateriaal dat hierbij mag worden gebruikt, nog beperkt. In de toekomst wordt gestreefd naar 100%.”