Ben Leemans

Starter van de Week: Mobaut

SINT-KATELIJNE-WAVER – Ben Leemans denkt, slaapt, eet en drinkt mechanica. In 2018 maakte hij zijn grote droom waar door een eigen onderneming te starten. Intussen is Mobaut al veranderd van een eenmanszaak in een bvba.

“In het secundaire onderwijs studeerde ik mechanica”, zegt Leemans. “In die tijd ging ik na school vakantie- en weekendwerk doen bij Wim Verhuur. Daar heb ik mijn passie ontwikkeld voor grondverzetmachines. Door de jaren heen heb ik er bovendien de kans gekregen om leidinggevende van het technische aspect te zijn. Hierdoor stond ik niet alleen zeer kort bij de machines maar leerde ik ook heel wat mensen in de sector kennen. Op een gegeven moment heb ik dan een jongensdroom waargemaakt door een eigen zaak te starten. Zo ben ik in een andere activiteit gestapt maar bleef ik wel in dezelfde sector.”

Mobiele Automatisatie
Mobaut houdt zich bezig met automatisatie voor bouwmachines. “Vandaar ook de naam”, aldus Leemans. “Mobaut is een samenvoegsel van Mobiele Automatisatie. Wij automatiseren alles wat mobiel is en bouwen standaard machines, bijvoorbeeld graafmachines, maar ook een mobiele brandstoftank, om met verschillende systemen zodat de machines efficiënter worden in beheer en gebruik. Het idee is gegroeid uit de talloze vacatures die openstaan in de bouwsector. Oplossingen voor dit probleem zijn enerzijds mensen aanwerven, anderzijds kunnen we de huidige werkkrachten hun werk efficiënter laten doen. Op dat tweede aspect legt Mobaut haar focus.”

Wat Mobaut doet, is zeker geen bandwerk. Elke machine wordt aangepast volgens de noden van de klant. “Je kan dit een beetje vergelijken met iemand die een wagen koopt en een GPS als optie neemt. Dan zal je met die wagen efficiënter van punt A naar punt B rijden. Het verschil met bijvoorbeeld grondverzetmachines tegenover wagens is dat de opties die je kiest op een wagen in de fabriek gebouwd worden. Omdat het productieaantal bij machines een stuk lager ligt worden machines met een standaard configuratie gebouwd. Nadien kan Mobaut de machine ombouwen naar een machine die beter beantwoordt aan het werk dat onze klanten ermee willen uitvoeren.”

Groeien
Leemans heeft intussen een duidelijke visie uitgewerkt voor zijn bedrijf. “Ik wil met Mobaut op termijn een totaalgamma kunnen leveren aan klanten in de sector van de grondverzetmachines. Heel belangrijk is daarbij wel dat wij merk onafhankelijk zijn. Daarmee wil ik zeggen dat ik nooit een machine zelf zal verkopen maar wel voor alles zorg wat de machine completer maakt. Uiteraard volg ik voortdurend opleidingen, dit zowel bij de merken van de systemen waar ik verdeler van ben als in algemene thema’s waarover we onze kennis nog wat over kunnen bijschaven. Dit is van kapitaal belang in deze sector omdat de tijd echt niet stil staat. Ik heb de zaak alleen opgericht als eennmanszaak, om na drie kwartalen als vennootschap verder te gaan. De bedoeling is dat ik als zaakvoerder alleen blijf. Als de drukte blijft aanhouden, ga ik wel moeten overgaan naar het aanwerven van personeel en onderaannemers.”

 

Bent u ook een starter en wilt u uw bedrijf voorstellen aan de bezoekers van Made in Mechelen? Bezorg ons dan een korte voorstelling van uw zaak en een bijpassende foto. Mailen kan naar redactie@madeinmechelen.be

Een lijst met interessante starters vindt u hier.