Zodiak

Zodiak Belgium zet CEO en CFO aan de deur

LINT – Het parket van Antwerpen voert een onderzoek naar mogelijk financiële fraude bij Zodiak Belgium. Het productiehuis van tv-programma’s als De Buurtpolitie, Familie en Huizenjagers heeft intussen twee toplui aan de deur gezet, melden de Mediahuis-kranten.

Zodiak Belgium werkt voor alle Vlaamse zenders en maakt ook programma’s voor de Nederlandse markt. Bij het productiehuis, dat gevestigd is in de AED Studios in Lint, zijn twee mensen met sleutelposities ontslagen. Het gaat om CEO Kris Spaepen, die in 2011 de dagelijkse leiding in handen kreeg bij Zodiak, en Chris Bastiaens, de CFO die sinds 2009 financieel eindverantwoordelijke was.

Volgens De Morgen gaat het om een fraudezaak waarbij Bastiaens zichzelf verrijkt zou hebben met geld van het bedrijf. CEO Spaepen zou niet rechtstreeks betrokken zijn bij de mogelijke fraude, maar wordt wel als medeverantwoordelijke gezien.

Bij Zodiak Belgium wil niemand reageren op het onderzoek. Moederbedrijf Banijay Group laat weten dat Bastiaens en Spaepen inderdaad “het bedrijf hebben verlaten”. Peter Langenberg, operationeel directeur van Banijay Group, zal tijdelijk de dagelijkse leiding op zich nemen, samen met een tijdelijke financieel directeur om de continuïteit van alle ontwikkelingen en producties te verzekeren.

Het Antwerpse parket heeft bevestigd dat het een onderzoek is begonnen na een klacht met burgerlijke partijstelling. Die klacht is ingediend door voormalig CEO Kris Spaepen, tégen voormalig CFO Chris Bastiaens, de man met wie hij jarenlang samenwerkte.