faillissementen1

Sterke stijging van Mechelse faillissementen in maart

MECHELEN – De faillissementscijfers voor het arrondissement Mechelen in het eerste kwartaal, en vooral in de maand maart, zijn allesbehalve rooskleurig. Dat blijkt uit de faillissementsbarometer van Graydon.

In maart 2019 gingen 1.053 bedrijven failliet in België, wat gelijk is aan een stijging van 1,2 % in vergelijking met maart 2018. Over de eerste drie maanden van dit jaar zijn er 2.983 Belgische bedrijven failliet gegaan, ofwel 1,3 % méér dan over dezelfde periode verleden jaar.

Het aantal faillissementen in het Vlaamse Gewest (1.517) is in het eerste trimester toegenomen met 13% in vergelijking dezelfde periode in 2018. De stijging van het aantal faillissementen wordt volgens Graydon bepaald door een grote stijging van het aantal failliete éénmanszaken (+31,4% of 636 faillissementen in het eerst trimester).

Kleinere ondernemingen

Eric Van den Broele, senior manager research and development bij Graydon: “Het valt inderdaad op dat het eerder kleinere ondernemingen zijn die over de kop gaan. De stijging van het aantal faillissementen loopt wel in lijn met de stijging van het aantal actieve ondernemingen. Anders gesteld: hoewel het aantal faillissementen stijgt, is de faillissementsgraad de afgelopen drie jaren op ongeveer gelijk niveau gebleven.”

In Mechelen zijn de cijfers veel slechter dan het nationale of Vlaamse gemiddelde. In de afgelopen maand waren er in het arrondissment Mechelen 24 faillissementen, tegen 11 in dezelfde maand in 2018. Dat betekent een stijging met maar liefst 118,18%. Van januari tot en met maart waren er in Mechelen dit jaar 57 falingen, tegen 44 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is gelijk aan een stijging met 29,55%.